או: מי לא אוכל קטניות בפסח ומדוע, ולמה זו בכל זאת מצווה לאכול מסבחה בפסח. וגם: מה אבותינו ידעו על הקנביס שאנחנו לא יודעים? פרסום ראשון: 17 באפריל 2011 עדכון אחרון: 22 באפריל 2019 בארץ ישראל של המאות הראשונות לספירה נהגו שלא לאכול קטניות בפסח. חכמי בבל דנו במנהג הזה וניסו להבין את מקורו. הם לא מצאו סיבה משכנעת, אבל מתוך כבוד לארץ ישראל ולחכמיה הם גם לא שינו אותו – וחלק מהיהודים מקיימים אותו עד ימינו. כיום המנהג נפוץ ברמות חומרה שונות בעיקר ביוצאי פזורות אשכנז. בכשרות פסח נוהגים להחמיר יותר מבכשרות רגילה, ולכן כל מנהג הוא דין וכל מצווה היא ייהרג-ובל-יעבור, אבל חלק מהמוצרים שמצוין עליהם שהם "לאוכלי קטניות" בעצם כשרים לפסח גם לפי הפסיקה המקובלת על האשכנזים. רובם לפחות. אבא שלי שהוא יליד צפת, מספר שבצפת גם אשכנזים אכלו קטניות בפסח. ואם לחזור לחז"ל – די ברור שהם ידעו שאין קשר בוטני בין דגנים לקטניות ושחימצה לא מחמיצה באופן דומה לחיטה, למרות שמה. ואגב, כפי שמסביר יפה ובפירוט רב המאמר "מהו חמץ ומהן קטניות" (באתר ערוץ 7), ה"קטניות" אליהן התכוונו חז"ל לא היו רק מה שאנו מכירים היום כקטניות (שעועית, עדשים, פול, חומוס וכו') אלא היה זה שם כולל גם לכל הגרעינים שהכירו. בכלל זה (בסדר אלפביתי. הרשימה [...]