נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  עמוד הבית >> מרכז הרססים >> יער המלאכים-שחריה

מרכז הרססים

  ראשי  |  הזנה פשוטה  

link עמותת תיירות יואב - יהודה עמותת תיירות יואב - יהודה (14-6-2024 7:43:25)

feed יער המלאכים-שחריה (17-1-2011 5:46:30)

יער המלאכים-שחריה
היער הוותיק, השוכן ממזרח לקרית גת, יעניק לכל מטייל ושוחר בילוי בחיק הטבע כמה שעות יפות של כיף

  איך מגיעים? הבאים מגוש דן והצפון, או מאזור באר-שבע, יגיעו לצומת פלוגות ויפנו מזרחה (כביש 35). הכניסה ליער נמצאת כארבעה ק"מ ממזרח לקרית גת (בין סימני ק"מ 24-23). הבאים מאזור ירושלים ייסעו לבית-שמש וימשיכו לבית-גוברין (כביש 38). מבית-גוברין יש להמשיך מערבה, לכיוון קריית-גת (כביש מס' 35), עד לכניסה ליער.

 קרן קימת לישראל החלה בנטיעת יער המלאכים בשנת 1954. היער נקרא על שמה של קהילת יהודי לוס אנג'לס, שתרמה סכומי כסף נכבדים לקק"ל (אנג'לס בעברית – מלאכים). השם שחריה נקשר לחווה בשם זה, שנוסדה בשנת 1955 סמוך למקום שבו ניטע היער. החווה פורקה ארבע שנים מאוחר יותר ולידה הוקמה מעברה לעולים חדשים. יער המלאכים ניטע בידי אנשי מעברת שחריה, ושם היער מנציח גם את פועלם.

יער המלאכים-שחריה המשתרע על פני 7,000 דונם, נמצא כארבעה ק"מ ממזרח לקרית-גת. כביש אספלט מוליך אל מגדל התצפית שבמרכז היער, המתנשא לרום 235 מטרים מעל פני הים. מכאן נשקפים נופי שפלת יהודה, הרי חברון ומישור החוף הדרומי.

קרן קימת לישראל טיפחה ביער דרכי עפר נוחות, המוליכות לחניונים רבים ולמתקני נופש פעיל. החניונים מצויידים בשולחנות פיקניק ובנקודות מי שתיה. ביער סומנו גם שלושה מסלולים לרוכבי אופניים. בימים אלה (2010) עובר היער חידוש לאחר שרצף שנות בצורת גרם להתנוונות חלק מהעצים.

בשטחים הפתוחים שמסביב ליער מתקימת צמחיית בתה מפותחת. נפוץ כאן מאד הזקנו השעיר, עשב רב-שנתי שמוצאו ממזרח-אפריקה, אשר הצליח להתבסס היטב בין סלעי שפלה. כדאי לשים לב לאזוב המצוי, שעליו האפרפרים משמשים בסיס להכנת התבלין המפורסם "זעטר". באביב עולה כאן שפע של פרחים מרהיבי-עין וביניהם נרקיסים ומרבדי כלניות, רקפות ונוריות. בחורף עולות ביער גם פטריות רבות. 

לפניכם השבילים והאתרים המרכזיים ביער.

דרך יער ראשית

דרך היער הראשית מתחילה בכניסה ליער והיא חד סטרית וסלולה לכל אורכה. הדרך מקיפה את היער במסלול טבעתי וחוזרת לנקודת המוצא. תחילה הדרך עוברת בחניון עמק החרובים. היא ממשיכה לבית היערן, שלידו הקימה קק"ל את החניון המרכזי ביער ומגדל תצפית. מהחניון המרכזי הדרך ממשיכה לחניון הנופש הפעיל. אחר כך היא מגיעה למצפור הצופה דרומה, והיא מסיימת את המעגל ליד הכניסה ליער.
הדרך מסומנת ירוק.

לב ליבה של הדרך הוא החניון המרכזי. בחניון הציבה קק"ל שולחנות פיקניק, ברזי מים ומתקני ספורט ושעשועים. פסלים מיוחדים, מצופים בפיסות קרמיקה צבעוניות בצורת נמלה, חרגול ולטאה, מהווים מתקני משחק לילדים. הפסלים מותאמים במיוחד לבעלי קשיים מוטוריים וללקויי ראייה. הפסלים, פרי יצירתו של האמן רוסלן סרגייב, הוצבו ביער בסיוע הקרן לפיתוח שירותים לנכים של המוסד לביטוח לאומי.

דרך קדם

הדרך מסתעפת דרומה (ימינה) מדרך היער הראשית סמוך לחניון עמק החרובים. כמאה מטרים במעלה הדרך הקימה קק"ל חניון גדול. הדרך מסומנת אדום.

מעבר לחניון שבצד דרך קדם נמצאים שרידים מרשימים של כבשן סיד. זהו בור חפור באדמה ומדופן באבנים, שבו שרפו אבני גיר כדי להופכן לסיד. עומקו כשישה מטרים וקוטרו כארבעה. כאשר הכבשן פעל, נבנה מעל לבור מבנה דמוי כיפה מאבן ובתוכו הניחו את אבני הגיר המיועדות לשריפה. בחלל הבור הסיקו את חומר הבעירה, שהחדירו דרך פתח מיוחד. הבעירה בכבשני סיד נמשכה שלושה עד שישה ימים, בהתאם לגודל הכבשן. כאשר הכיפה החלה להאדים, היה זה אות כי הגיעה השעה להפסיק את אספקת חומר הבעירה. או אז סתמו את פתח ההסקה והמתינו כמה ימים להתקררות הכבשן, פירקו את הקירות והוציאו את התוצר – "סיד שרוף".

סיד שרוף היה מוצר מבוקש. בסיד טחו בורות מים כדי למנוע איבוד מים בחלחול אל הקרקע. ציפוי הבתים בסיד סייע לאטימתם מפני גשם.
דרך קדם זכתה לשמה משום שהיא עולה מכבשן הסיד ומגיעה לאתר הקדום חורבת כרוע. הנסיעה בדרך מעניקה תצפית אל תל מרשה והרי חברון. בחורבת כרוע מתחברת דרך קדם שוב לדרך היער הראשית.

שביל הגיתות וחורבת כרוע

ניתן להגיע מכבשן הסיד לחורבת כרוע בשביל להולכי רגל. אורכו של השביל כ-600 מטרים והוא מסומן בסימון כחול. השביל עובר בדרך ליד גיתות קדומות חצובות בסלע. 
חורבת כרוע משתרעת על פני 30 דונם. השם העברי של החורבה שומר על צליל שמה הערבי, ח'ירבת ח'רוע, שפירושו – חורבת הקיקיון. סמוך לחורבה יש חניון ובו ברזי מים.

חפירות ארכיאולוגיות חשפו במקום שרידי מבנה ציבורי ובצדו בור מים. המבנה שנחשף כולל שכבות משלוש תקופות. השכבה העליונה (המאוחרת) עשויה גדרות צאן, שאינן עתיקות ממש. השכבה השנייה, מהתקופה הביזנטית, כללה במקור מבנה בן שני חדרים שאורכו 16 מטרים ורוחבו שמונה מטרים. מאוחר יותר נוסף חדר שלישי, בצדו המזרחי של המבנה. המבנה בנוי בציר מזרח-מערב, בדומה לבתי כנסת וייתכן שאכן מילא תפקיד זה. השכבה התחתונה והקדומה ביותר של המבנה לא נבדקה.

בור המים הסמוך למבנה עשוי בצורת מלבן. הוא מטויח בשלוש שכבות טיח ומקורה. חלק מהתקרה נהרס, אך ניתן לראות שבתקרה נמצא פתח שדרכו אפשר היה לשאוב מים. גרם מדרגות, שממנו נותרו חמש מדרגות בשלמותן, יורד אל המפלס התחתון של הבור. קיומן של המדרגות הוא בסיס להשערה שהבור שימש בתקופה מסוימת כמקווה טהרה.

  שביל בית הבד

(מסומן בשחור) – במדרון הצפוני של היער התגלו שרידי בית בד. השרידים כוללים את אבני המפרכה – אבנים גדולות ועגולות שבאמצעותן ריסקו את הזיתים כשלב ראשון להפקת שמן מהם. עוד נחשפו ספלולים חצובים באבן וגתות לדריכת תירוש ליין. שביל קצר, שההליכה בו נמשכת דקות אחדות, מוביל אל המקום.

דרך ערוגות הבושם

דרך קצרה, העוברת לאורך גיא נטוע חרובים, מחברת בין שני קטעים של דרך היער הראשית. בקצה העליון של הדרך שתלה קק"ל ערוגות צמחי תבלין ובהן מינים שונים של מרווה, אזוביון, קורנית מקורקפת, זוטה לבנה ורוזמרין.

שבילי אופניים  

מסלול ארוך: 10 ק"מ. משך רכיבה כשעה.

מסלול קצר : 5 ק"מ. משך רכיבה כחצי שעה.

דרגת קושי: בינוני.

אופי הרכיבה: מסלול מעגלי בדרכי עפר. הפרשי גובה מתונים יחסית, עד  70 מטרים.

קושי טכני: קל.

מתאים: לכל המשפחה .

סימון: המסלול משולט בסימון כתום ייעודי לאופניים. סימונים נוספים: מסלול קל בצבע ירוק וקשה בצבע אדום.

עונה: כל השנה. בקיץ – השכם בבוקר בלבד.

נקודת מוצא וסיום: החניון המרכזי ביער המלאכים, ליד מגדל התצפית.

 

תיאור המסלול

מרחבת החניה שלמרגלות מגדל התצפית (חניון ראש המסלול) נרכוב כ- 100 מטרים בכביש הגישה, נפנה שמאלה בחניון ומיד ימינה, על פי סימון אופניים כתום וירוק. רוכבים בין עצי היער ומגיעים לאחר כ- 400 מטרים לרחבת החניה שממנה יוצא שביל רגלי – שביל בית הבד. מומלץ  לרדת מהאופניים ולחלץ עצמות בשביל. 

מסלול האופניים ממשיך בין עצי היער במורד ומגיע לאחר כקילומטר לחלקת חרובים נטועה. כאן פונים ימינה ומגיעים מיד לדרך עפר המקיפה את היער. רוכבים במעלה מתון בשולי היער כ-3.2 ק"מ, עד לחורבת כרוע. בחניון שליד החורבה אפשר לשאוף מעט רוח ואחר כך ךהתרשם מהשרידים הקדומים. 

מי שרוצה לקצר, יכול לחזור לחניון המוצא מהחורבה על פי הסימון הירוק, מרחק של כ- 600 מטרים. המסלול הכתום ממשיך בדרכו כ-500 מטרים במורד הדרך שבשולי היער ופוגש ב"דרך קדם" (סימון אדום). אפשר לסטות מעט מהמסלול ולרכוב במורד הדרך כ- 100 מטרים ולהתרשם משרידי כבשן סיד ואז לשוב בחזרה לתוואי האופניים.  

מסלול הרכיבה ממשיך על פי הסימון הכתום. 600 מטרים מהמפגש עם "דרך קדם" מתפצל שמאלה מסלול רכיבה תלול (סימון אופניים אדום). המסלול האדום מיועד לרוכבי אקסטרים בלבד והוא עובר במדרון תלול ביותר שהרכיבה בו דורשת מיומנות רבה. רק רוכבי אופניים מנוסים ומיומנים ביותר יכולים לעמוד בו.


execution time : 0.674 sec
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.