נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  עמוד הבית >> מרכז הרססים >> חילול

מרכז הרססים

  ראשי  |  הזנה פשוטה  

link מארב - מגזין מקוון לאמנות מארב - מגזין מקוון לאמנות (15-6-2024 6:20:27)

feed חילול (1-3-2017 6:40:50)

"מרגע שחוּלל, מה שהיה בלתי-זמין ונפרד מאבד את ההילה שלו ומוחזר לשימוש. החילול משבית את מנגנוני הכוח ומחזיר לשימוש המשותף את המרחבים שהכוח תפס"

ג'ורג'יו אגמבן, "חילולים" (2007)

חילול, כפי שמגדיר אותו ג'ורג'יו אגמבן, הוא "ההחזרה למשתמשות הציבורית את מה שהיה מופרד בתוך הספירה של המקודש." לטעון שחילול הוא סוג של חזרה [re-turn] פירושו כמובן לרמוז ששימוש ציבורי הוא המצב הראשוני. באירופה של ימינו, אין פילוסוף המתחרה באגמבן מבחינת העמקתו בסוגיית המשתמשוּת. באחרונה הוא חשף שהכרך האחרון של "הומו סאקר", שטרם ראה אור, יוקדש לה. [1] מה שהוא מקודש מסולק מתחום המשתמשוּת; הוא אינו מוחשי, אין לגעת בו, ואסור שיחולל על ידי צריכה. זה נכון מבחינה מילולית ומבחינה מטאפורית. היום, כפי שטוען אגמבן, האיסור על משתמשוּת מצא את מקומו המועדף במוזיאון, שם הוא מוגן על ידי המוסד האיתן של הצפייה. המוזיאיפיקציה של העולם היא כמעט מוחלטת, כמובן – מוסד הצפייה מאפשר לה להתרחב הרחק מעבר לקירות המוזיאון, אל כל "ממד מופרד שאליו הועבר כל מה שכבר לא נתפש כאמיתי ומכריע." זאת אמנות, אבל זאת רק אמנות . זאת הסיבה לכך שהאנלוגיה בין קפיטליזם ודת נעשית כה מובהקת במוסד הצפייה. זו הסיבה שבגללה משתמשוּת, כאשר היא מובנת כמציאות של השימוש, היא פעולה פוליטית: היא משתכלת את מה שעושים בו שימוש. השיתכול הופך מטרות קודמות לאמצעים חדשים, ובכך מנטרל את המקודש. במובן זה, משתמשוּת היא מלה נרדפת לאקט החילול . השימושי – ולמעשה, כל מה שמשתמשים בו – הוא מחוּלל.

אגמבן, במאמרו על חילול, מערער על איסור יסודי של האמנות האוטונומית ושל האסתטיקה הקאנטיאנית (שאמנות, במהותה, אסור שתחוּלל… פן תחדל להיות אמנות בכלל). לצד זאת, נדמה שהוא פוסל גם את האפשרות של משהו כמו… "אמנות שימושית". שהרי באקט של חילול אמנותי, כפי שהוא רואה אותו, האובייקטים אינם זוכים בערך שימוש , אלא בסוג של ערך משחקי … אבל מה באשר לפרקטיקות שיש להן שימושים מרובים? האם אי-אפשר להמשיג פרקטיקות בקנה מידה 1:1 במונחים של חילול – ככל שהן נראות כמגלמות את עצם מהותה של צורה חיה שנעשתה בלתי נפרדת מהחיים עצמם.

לקראת לקסיקון של משתמשות | מאת סטיבן רייט | עברית: עומר קריגר | Profanation

 למושג הבא>>


[1]       הספר, "The Use of Bodies", ראה אור באנגלית במרץ 2016. http://www.sup.org/books/title/?id_=24895.

The post חילול appeared first on מארב .


execution time : 0.490 sec
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.