נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  מערך הסייבר: המלחמה הביאה לגידול של 43% במתקפות ב-2023
31/3 6:34

ב-2023 חלה עלייה משמעותית, של 43%, בהיקף אירועי סייבר שדווחו, בהשוואה ל-2022 – כך לפי מערך הסייבר הלאומי. מטבע הדברים, המלחמה, שהחלה ב-7 באוקטובר, היא הגורם המרכזי לעלייה הזאת.


בדו"ח השנתי שמערך הסייבר פרסם היום (א') נכתב כי מאז 7 באוקטובר ועד לסוף דצמבר אשתקד נבלמו או הוכלו 800 אירועי סייבר בעלי פוטנציאל נזק משמעותי, ורובם המכריע לא גרמו לנזק ונשמרה הרציפות התפקודית של הארגון המותקף גם אחרי שהם קרו. יותר משני שלישים – 68% – מ-13,040 הדיווחים על אירועי סייבר שהתקבלו במערך מארגונים ומאזרחים ב-2023 היו בתקופת המלחמה. הנתון משקף כ-500 פניות ביום, והוא גדול פי 10 לעומת השגרה בטרם המלחמה. 41% מהדיווחים השנה – 3,380 – עסקו בפריצות לרשתות חברתיות ולחשבונות ווטסאפ. נתון זה משקף גידול של פי 2.5 בהשוואה ל-2022. כרבע מהאירועים היו ניסיונות פישינג ו-13% מהם היו חדירות למערכות המחשוב. שאר הדיווחים עסקו בחולשות במערכת מחשוב (9%); נוזקות (3%); פגיעה ברציפות התפקודית, כגון מתקפות מניעת שירות (2%) ושיבושי GPS (כ-2%).


המלחמה הביאה לשינוי באופי מתקפות הסייבר


חוקרי המערך ציינו שלא רק שבתקופת המלחמה חלה עלייה במספר אירועי הסייבר, אלא גם שינוי האופי שלהן: הן עברו מהתמקדות בהשפעה על תודעה וגניבת מידע למתקפות שמכוונות לגרימת שיבוש ונזק. לפי החוקרים, "המתקפות בתחילת המלחמה היו פשוטות ולא מתוחכמות, ובהמשך הפכו להיות ממוקדות, שמטרתן שיבוש, עם מיקוד בתקיפה של ארגונים חיוניים ושל חברות שמהוות חלק משרשראות אספקה".


"ככל שהמלחמה התקדמה, זוהו יותר קבוצות תקיפה שפועלות מטעם איראן וחיזבאללה", צוין בדו"ח, "ובמקרים רבים זוהו שיתופי פעולה ביניהן".


חלקם הניכר של האירועים שהוגדרו כבעלי פוטנציאל נזק משמעותי – 670 מ-800 – היו מתקפות על חברות שמעניקות שירותים דיגיטליים לארגונים. הן היוו מטרה מועדפת להאקרים בשל היכולת להגיע מהן לארגונים רבים במקביל. עוד מגזרים שהתוקפים התמקדו בהם היו התקשורת (397 מכלל האירועים), הממשל (368 אירועים) והמגזר הפיננסי, שחווה כ-200 אירועים.


כמה זה עולה לנו?


לפי הדו"ח, עלות הנזק הכספי למשק הישראלי ממתקפות סייבר עמדה אשתקד על 12 מיליארד שקלים.


חוקרי המערך ציטטו מחקר שערכו פרופ' ניל גנדל ונועה ברניר, שניהם מאוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עמיתים מהעולם, וממנו עולה כי "חברות גדולות יכולות לצמצם ב-50% את הסיכוי שהן יותקפו בסייבר, אם הן יעשו שש פעולות אבטחת מידע בסיסיות, דוגמת התקנת סיסמאות חזקות, עדכוני תוכנה ואימות רב שלבי (MFA)".


לגבי מצב תעשיית הסייבר הישראלית ציינו חוקרי המערך כי "למרות הירידה המשמעותית בהשקעות בענפים רבים בתחום ההיי-טק, ירידה שחלה בשנתיים האחרונות בארץ ובעולם – באופן יחסי, הקיטון בהשקעות בחברות הסייבר היה נמוך יותר. כך, 8 מתוך 10 האקזיטים הגדולים ביותר – בשווי של מעל 100 מיליון דולר – של חברות ישראליות ב-2023 היו בתחום הסייבר. משמע, היקף האקזיטים בתחום הסייבר, שעמד על כ-2.8 מיליארד דולר, היווה 80% מכלל האקזיטים בהיי-טק הישראלי ב-2023".


חוקרי מערך הסייבר ייחדו בדו"ח פרק לפעילותו, שצוינו בו פעולות לצמצום נקודות תורפה במערכות של בתי חולים ובמערכות בקרה בתחומי האנרגיה והמים, העלאת חוסן בכ-160 רשויות מקומיות ובגופים המהווים שרשרת אספקה, חקיקת הוראת שעה, חקירת ארנקי קריפטו ועוד. עוד מצוינים בדו"ח פרויקטי דגל של המערך, שנעשו בשיתוף גוגל, מיקרוסופט ואמזון, להקמת מערכות הגנה, שיתוף מידע וניטור מתקפות ברמה הלאומית.


במסגרת פעילות להגנה אקטיבית על המשק, המערך הסיר יותר מ-2,500 תשתיות פישינג זדוניות, טיפל בכמעט 1,000 דיווחים על חולשות אבטחה ספציפיות בארגונים, חתם על 72 חולשות CVE (חולשה רוחבית בתוכנה) והוציא יותר מ-367 התרעות למשק.


גבי פורטנוי, ראש מערך הסייבר הלאומי, אמר כי "ב-2023 חלה עליית מדרגה ביכולת ההגנה על המשק הישראלי, כחלק משינוי התפיסה של המערך ופעולות מהירות להגנה רוחבית בזמן המלחמה. השנה תהיה בסימן המשך הלחימה ומוכנות להרחבתה מול זירות נוספות, לצד צפי לשיפור ביכולות הסייבר ובנכונות של האויבים לבצע מתקפות שיגרמו נזק לעורף האזרחי".


עוד דו"ח שמראה שישראל מהווה מטרה מועדפת על ההאקרים.https://www.pc.co.il/wp-content/upload ... ock_712420408-300x156.jpg 300w, https://www.pc.co.il/wp-content/upload ... ock_712420408-768x396.jpg 768w, https://www.pc.co.il/wp-content/upload ... ock_712420408-290x150.jpg 290w" sizes="(max-width: 806px) 100vw, 806px" />


הפוסט מערך הסייבר: המלחמה הביאה לגידול של 43% במתקפות ב-2023 הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.