נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  בעקבות פרצת הענק בסייבר – כתב אישום על הונאה נגד סולארווינדס
31/10/2023 8:12

פרצת הסייבר הגדולה בסולארווינדס מובילה לכתבי אישום נגד חברת התוכנה ומנהל האבטחה שלה, טימותי בראון. כתב האישום הוגש אתמול (ב') על ידי רשות ניירות הערך בארצות הברית, ה-SEC.


הרשות מאשימה את סולארווינדס ואת בראון בהונאה ובכישלונות בקרה פנימית שנוגעים לסיכונים ופגיעויות אבטחת סייבר – שהיו ידועים, לכאורה. האישום מתייחס לתקופה של "החל מההנפקה הראשונית של החברה לציבור באוקטובר 2018 ועד להכרזה בדצמבר 2020 שהיא שימשה מטרה למתקפת סייבר מסיבית בת כמעט שנתיים", מתקפה שזכתה לכינוי Sunburst.


מה-SEC נמסר כי "באותה העת, סולארווינדס ובראון הונו משקיעים על ידי הערכת יתר שלה ו(הסתרה של – י"ה) נהלי אבטחת סייבר מזלזלים, או אי חשיפה של סיכונים ידועים".


"ההצהרות הפומביות עמדו בסתירה להערכות הפנימיות"


כאשר החברה הגישה את מסמכיה בטרם ההנפקה, נכתב, "סולארווינדס הטעתה לכאורה משקיעים בכך שחשפה רק סיכונים גנריים והיפותטיים, בזמן שהיא ובראון ידעו על ליקויים ספציפיים בפרקטיקות אבטחת הסייבר שלה, כמו גם על הסיכונים המוגברים שהיא התמודדה איתם באותה העת".


לפי ה-SEC, "ההצהרות הפומביות של סולארווינדס על נהלי אבטחת הסייבר והסיכונים שלה עמדו בסתירה להערכותיה הפנימיות, לרבות מצגת מ-2018 שהוכנה על ידי מהנדס בחברה ושותפה פנימית, כולל עם בראון – שלפיה מערך הגישה מרחוק שלה היה לא מאוד מאובטח… מי ש(עלול היה, או עשה זאת בפועל – י"ה) מנצל את הפגיעות יכול בעצם לעשות כל דבר מבלי שנזהה זאת, עד שיהיה מאוחר מדי". מצב זה, נטען "עלול להוביל להפסד מוניטין גדול ולהפסד כספי לחברה".


"באופן דומה", ממשיכה ההודעה, "מצגות מ-2018 ומ-2019 של בראון העידו כי 'מצב האבטחה הנוכחי משאיר אותנו במצב פגיע מאוד עבור הנכסים הקריטיים שלנו', וכי 'הגישה למערכות הקריטיות ולמערכות הנתונים שלנו אינה הולמת (אינה ראויה בהיבטי אבטחה – י"ה)'".


לפי האישום, "תקשורת מרובה בין עובדי החברה, כולל בראון, לאורך 2019 ו-2020, הטילה ספק ביכולתה של החברה להגן על נכסיה הקריטיים מפני התקפות סייבר". כך, לדוגמה, ביוני 2020, בזמן שהוא היה עסוק בחקירת מתקפת סייבר על לקוח של החברה, בראון כתב כי "זה מאוד מדאיג" וכי "ייתכן שהתוקף חיפש להשתמש בתוכנת אוריון (Orion) של החברה כדי לבצע מתקפות גדולות יותר – כי הבק אופיס שלנו לא כל כך עמיד (בסייבר – י"ה)".


עוד מצטט כתב האישום מסמך פנימי מספטמבר 2020 ששותף עם בראון ואחרים בחברה, שלפיו "היקף בעיות האבטחה שזוהו במהלך החודש האחרון עלו על יכולתם של צוותי ההנדסה לפתור אותם".


"בראון היה מודע לסיכונים, אבל לא פתר אותם או לא הציף אותם"


לפי ה-SEC, "בראון היה מודע לסיכונים ולפגיעויות של אבטחת הסייבר שיש בחברה, אך לא הצליח לפתור את הבעיות או, לפעמים, להציף אותן מספיק גבוה בתוך החברה. כתוצאה מפגמים אלה, החברה לא יכולה הייתה לספק הבטחות סבירות לכך שנכסיה היקרים ביותר, לרבות מוצר הדגל שלה, אוריון, היו מוגנים כראוי".


"במשך שנים, סולארווינדס ובראון התעלמו מדגלים אדומים חוזרים ונשנים לגבי סיכוני הסייבר שלה", נטען בכתב האישום. "סיכונים אלה היו ידועים בכל החברה והובילו את אחד הכפופים של בראון למסקנה שהיא רחוקה מלהיות חברה בעלת אופי של חברת אבטחה. במקום לטפל בנקודות התורפה הללו, סולארווינדס ובראון השתתפו במסע פרסום (שנועד – י"ה) לצייר תמונה כוזבת של סביבת בקרת הסייבר של החברה, ובכך למנוע מהמשקיעים מידע מהותי מדויק. החברה ובראון לא רק הטעו את ציבור המשקיעים ולא הגנו כראוי על נכסי סולארווינדס, שהם בבחינת 'היהלום שבכתר', אלא הדגישו את המסר שלה למנפיקים שלפיה היא חברה מאובטחת, עם בקרות חזקות המותאמות לסביבות הסיכון שלה".


מתקפה עצומה


בפברואר 2021 אמרה אן נויברגר, סגנית היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית לתחומי סייבר וטכנולוגיות בצמיחה, כי תשע סוכנויות פדרליות ו-100 חברות מהמגזר הפרטי נפגעו ממתקפת הענק על סולארווינדס, שבוצעה על ידי האקרים שלוחי רוסיה. לדבריה, כמה חברות המגזר הפרטי שנפגעו ממתקפת הסייבר הן חברות טכנולוגיה, שהותקפו כדי להקל על השגת הגישה לקורבנות אחרים. "אנחנו מאמינים שתכנון המתקפה, כמו גם הפריצות עצמן, לקחו להאקרים חודשים", ציינה אז נויברגר.


אן נויברגר, סגנית היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית לענייני סייבר וטכנולוגיות מתפתחות.https://www.pc.co.il/wp-content/uploads/2022/06/ann-300x156.jpg 300w, https://www.pc.co.il/wp-content/uploads/2022/06/ann-768x396.jpg 768w, https://www.pc.co.il/wp-content/uploads/2022/06/ann-290x150.jpg 290w" sizes="(max-width: 806px) 100vw, 806px" />

אן נויברגר, סגנית היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית לתחומי סייבר וטכנולוגיות בצמיחה. צילום: Coming Up, שבוע הסייבר


דבר המתקפה נודע בדצמבר 2020, אף שהיא החלה בספטמבר-אוקטובר 2019 וקיבלה האצה במרץ 2020. נויברגר ציינה כי ההאקרים השיקו את המתקפה מתוך ארצות הברית – מעשה שמקשה עוד יותר על החוקרים להבין את פעילותם ולאתר אותם. היא מונתה על ידי הממשל להוביל את תגובת ארצות הברית למתקפה.


מתקפת הענק נחשפה על ידי חברת האבטחה פייראיי ומיקרוסופט. היא נוצרה בשל נוזקה בשם Sunburst, או Solorigate – ש-"הולבשה" על אוריון, שהיא תוכנת ניהול וניטור הרשת של סולארווינדס. כ-18 אלף ארגונים, לקוחות סולארווינדס, הורידו את עדכון הגרסה המזוהם של אוריון.


בין הלקוחות שנפגעו היו גם ארגונים מישראל. מהמגזר הפרטי, מיקרוסופט הייתה הקורבן השני שנחשף, לאחר פייראיי – לצד VMware. הנפגעים מהממשל הפדרלי של ארצות הברית היו רבים, בהם משרד האוצר ומינהל הטלקום והמידע הלאומי במשרד המסחר (NTIA) וסוכנויות מודיעין, ביניהן CISA – הסוכנות לאבטחת סייבר ותשתיות.


גם משרד האנרגיה האמריקני מסר כי ההאקרים השיגו גישה לרשתות שלו. מינהל ביטחון הגרעין הלאומי, NNSA, שמטפל במאגר אמצעי הלחימה הגרעיניים של ארצות הברית, היווה אף הוא מטרה למתקפה, כמו גם המשרד להגנת המולדת ומשרד החוץ. עוד נפגעו מהמתקפה סיסקו, אינטל, אנבידיה, בלקין, יצרנית נתבי Wi-Fi וציוד רשת ביתי, וחברת הייעוץ דלויט.


יש לציין שעדכוני הגרסה המזוהמים של תוכנת אוריון לא היו הדרך היחידה שבאמצעותה ההאקרים חדרו למאות ארגונים ברחבי העולם במהלך מתקפת הענק. זאת, כי ל-30% מהארגונים שנפרצו לא היה קשר ישיר לסולארווינדס.


סולארווינדס ומנהל האבטחה שלה - לבית המשפט.https://www.pc.co.il/wp-content/upload ... -York-Usa-Mar-300x156.jpg 300w, https://www.pc.co.il/wp-content/upload ... -York-Usa-Mar-768x396.jpg 768w, https://www.pc.co.il/wp-content/upload ... -York-Usa-Mar-290x150.jpg 290w" sizes="(max-width: 806px) 100vw, 806px" />


הפוסט בעקבות פרצת הענק בסייבר – כתב אישום על הונאה נגד סולארווינדס הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.