נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  אזרחות
29/5/2021 10:08

 


מעמד המוקנה מטעם המדינה לאדם והיוצר ביניהם מערכת של זכויות וחובות משפטיות (לקסיקון דביר). אזרחות היא תופעה משפטית, פורמאלית לחלוטין. לכאורה, לאזרחים יש חובות וזכויות שוות. אולם, בפועל, האזרחות היא מערכת ריבודית – ישנם הבדלים בין מי שזכאי לאזרחות ומי שאיננו. לאזרח כמעט תמיד יש יותר זכויות מהתושב שאינו אזרח. האזרחות היא קודם כל משאב, היא מקנה זכויות כלכליות, יכולת להתנהל מול המדינה.


מדינות שונות מגדירות באופן שונה את הזכות לאזרחות (וגם את הנסיבות שבהן תישלל).


שיחים שונים של אזרחות: ליברלי, רפובליקני, אתנו-לאומי (שפיר ופלד). כל התפיסות הללו באו לידי ביטוי בתפיסת האזרחות בחברה הישראלית. תפיסות אלה התגלו כחשובות מאוד בניתוח של תופעות וסוגיות. שלוש השיחים קיימים בהקשר המקומי, וההבדלים ביניהם מחדדים הרבה מאוד מהדיון של האזרחות כמשאב.



  • ליברלי – כל האזרחים שווים. שוויון חובות וזכויות. השיח המשפטי מניח אזרחות ליברלית שכזו. האזרחות ניתנת מכוח החוק. כך, המערכת הריבודית שנוצרת סביב מושג האזרחות כוללת את מי שאזרח למי שאיננו אזרח.

  • רפובליקני – מניח שמעבר לזכויות הבסיסיות שקיימות לכל אזרח, לאנשים שתורמים לטובת הכלל יש זכויות יתר, או, הם רשאים לתבוע זכויות קולקטיביות יתרות.

  • אתנו-לאומי – אזרחות ניתנת ונותנת זכויות יתר לקבוצות אתניות מסוימות (למשל, יהודים במדינת ישראל). קבוצות אתניות שנתפסות כמגלמות את רוחה של המדינה.


כל השיחים מתקיימים בו-זמנית ויש מאבק תמידי לגבי מתן לגיטימציה לאחד מהם.


נושא זה משתייך לפרדיגמה הקונפליקטואלית עם נגיעה של הבניתית.


גלובליזציה


הדיאלקטיקה של המושג לאומיות. לאומיות, מדינה ואזרחית הם מושגים מרכזיים של הסוציולוגיה. גבולות מדינת הלאום הם גבולותיה של  החברה.


אולריך בק טוען כי מושגים אלה כבר אינם רלוונטיים לניתוח של חברה בת זממנו. הגלובליזציה אכן יוצרת אתגר מורכב עבור הסוציולוגיה, גם כי היא משנה את מושא המחקר ואת גבולותיו הווה אומר, החברה). בנוסף, גורמים רבים שמעצבים את החברה אינם נוכחים בגבולותיה, לכן קשה לאתר אותם ומכאן, היכולת הסוציולוגית להבין כיצד תופעות עולמיות משפיעות על החברה הופכת חשובה יותר.


 


ישנם ויכוחים רבים לגבי מהותה של הגלובליזציה. הקונצנזוס לגבי משמעות התופעה והמושג משתנה כל הזמן.


 


גלובליזציה כתהליך:



  • דחיסת זמן-מרחב (הגדרה מצומצמת של המושג). מעבר של בני אדם, רעיונות, מוצרים, טכנולוגיות במהירות רבה ממקום למקום, והופכים הן את הזמן והן את המרחב לפחות משמעותיים בהבנתם של בני האדם את חייהם. מקלוהן טען זאת כבר בשנות ה-60, כשטבע את המונח "כפר גלובאלי". הרעיון של חיים בעולם אחד, שאינו מתוחם בגבולות וחומות צבר תאוצה בשנות ה-80 (1989 – קריסת ברית המועצות). בעולם של המלחמה הקרה, הדימוי היה של שני ראשים לעולם – המערב מול ברית המועצות, קפיטליזם מול קומוניזם. עם קריסת החומה, "נפתח" העולם, והרעיונות והסחורות החלו לעבור בכל העולם. תופעת הגלובליזציה סוחפת כל. לפני תופעה זו, הגבולות המדינתיים היו משמעותיים מאוד. גם אלה נסחפו בגל הגלובליזציה הגדול. למשך עשור, נדמה היה כי עם הגבולות הכלכליים, גם הגבולות התרבותיים ייעלמו.

  • ירידה בחשיבות גבולות מדינת הלאום מבחינה כלכלית, תרבותית ופוליטית (אבל לא היעלמות). למדינה תפקיד חשוב בתהליך הגלובליזציה. זהויות לוקליות, אתניות תופסות חשיבות גדולה יותר עבור הפרט. זאת עקב היחלשות המדינה, וכך הזהות הלאומית הרחבה נחלשת ולכן קבוצות המיעוט האתניות דורשות עצמאות. (כוחות הגלובליזציה מחד וכוחות האזור מאידך). חשיבות המדינה עלתה עם ההתמודדות עם המשבר הכלכלי של סוף העשור הראשון של המאה ה-21. בעלי ההון הקפיטליסטים שעבורם הגלובליזציה היא מהותית, פנו למדינה בדרישה לסיוע בהתמודדות עם המשבר.

  • המדינה מוחלפת בכוחות גלובליים מחד ולוקליים מאידך. המדינה היא זו שמווסתת את הכוחות השונים. המדינה עצמה הופכת יותר ויותר לתופעה גלובאלית.


גלובליזציה כפרספקטיבה:



  • מהם גבולות חברה והאם ניתן לראות אותם כגבולות קבועים?

  • מה המשמעות לגבי מנגנוני השיעתוק והשינוי של הסדר החברתי?


 


גלוקליזציה – עולמקומיות


גלובליזציה אין פירושה הומוגניזציה עולמית, אלא התאמה (מעין סינתזה) של יצירי כלאיים, תרגום של תופעות גלובליות מתוך עולמות משמעות לוקליים. תהליכים עולמיים מקבלים צורות רלוונטיות למקום ומקבלים משמעות שונה, מותאמת לאזור. הגלוקליזציה היא הכרה בכל שתהליכים גלובליים הם משמעותיים אך לא משטיחים את התרבות המקומית.


המושגים החדשים מבקשים להכיל את ההבנה שהתהליכים הגלובליים אינם דבר שמשטח הבדלים, אלא דבר שמתיישב בתוך מסורות קיימות.


הגלובליזציה משנה את התפיסה הסוציולוגית לגבי גבולות הקולקטיב. אם מאמצים את הגלובליזציה כפרספקטיבה, או אפילו כפרדיגמה, לא מתייחסים לעבר הקרוב, אלא לעבר הרחוק, ומראים כי תמיד התרחשו תהליכים עולמיים. יש חוקרים רבים שמדברים על התנודות ההיסטוריות בין עולמיות למקומיות כעל מטוטלת, הנעה בין צמצום והתרחבות. בפרספקטיבה זו, גם כאשר חוקרים את התקופות שבהן המקומיות הייתה הדומיננטית, חשוב לקחת בחשבון את העולמיות והשפעותיה. תיאוריה זו, ותהליכיה, לא היו נפרדים לכל חברה, אלא מעין גל גלובלי שמעצב ומשנה את החברות בכל העולם.


אורי רם – ניסיון להסביר את השינויים המתחוללים בחברה הישראלית מתוך מפגש בין מרומי לגלובלי.


שילוב של פרספקטיבה גלובליסטית וניתוח של תהליך גלובלי. החוקר מאמץ את הגלובליזציה לא רק כתהליך אלא גם כפרספקטיבה.


הפוסט אזרחות הופיע לראשונה ב-פורטל תיירות ואיכות חיים.







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.