נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  כיצד להגן על הפטנטים שהראש שלנו ממציא?
25/3/2021 4:11

תחום הקניין הרוחני בולט מאוד, ולמעשה בסיסי, כאשר באים לבצע עסקאות מיזוגים ורכישות, ובענף ההיי-טק מבוצעות עסקאות רבות כאלה. הפטנטים מהווים הבסיס של הקניין הרוחני, וחברה שרוצה להגן על הנכס שלה צריכה לרשום עליו פטנט. עריכת פטנטים היא אחת ההתמחויות היותר ייחודיות במשרדי עורכי הדין שעוסקים בכך, שמספרם לא רב בישראל.


בסוף השנה החולפת הצטרף לתחום הזה משרד עורכי דין ופטנטים חדש – כהן, דה-פריס, שטדלר ושות', בהובלתו של ד"ר אילן כהן. ד"ר כהן, בעל ותק של 30 שנים בתחום, הקים את המשרד לאחר שפרש מתפקידו כיו"ר וראש תחום המדעים של המשרד הוותיק ריינהולד כהן. אל כהן הצטרפו שותפים נוספים שהקימו את המשרד החדש, שמונה כיום 25 איש, עם מגמת גידול בולטת.


כהן הוא נכדו של אחד ממייסדי ריינהולד כהן. הוא פרש מהמשרד לאחר שלדבריו הוא שינה את פניו ולא נמצא כבר בידיהן של המשפחות המייסדות, והוא עצמו הגיע לשלב שבו החליט לפתוח משרד עצמאי. כהן הוא עורך פטנטים שמומחיותו באסטרטגית קניין רוחני, בניית ערך, מיצוי זכויות ואכיפה של נכסי הקניין הרוחני. בראיון לאנשים ומחשבים הוא סיפר על התחום ועל מה שכדאי לדעת בכל הנוגע לעריכת פטנטים.


מה השתנה בתחום הזה באחרונה?

ד"ר כהן: "בעבר נהוג היה לחשוב על הקניין הרוחני כאמצעי לשמירה על בלעדיות, אולם בעשור האחרון הוא נתפס יותר ויותר ככלי שתומך בשיתוף פעולה בין בעלי קניין רוחני, שאליו כל שותף תורם את הקניין הרוחני שלו, למען מטרה משותפת.


בעולמות הכלכלי והמשפטי קיימת הסכמה גורפת שתפקידו של הקניין הרוחני כמנוע מרכזי בפעילות הכלכלית יימשך ואף יתעצם, במקביל למורכבות הגדלה והולכת של האתגרים הגלובליים שהוא מביא עימו. יותר מ-80% מערך החברות הציבוריות מיוחס לקניין רוחני ואילן בסטארט-אפים הנתון מתקרב ל-100%.


הקניין הרוחני נתפס כגורם שתורם כשליש מהערך המוסף של הכלכלה המודרנית – דהיינו שבממוצע, ניתן לייחס אליו כשליש מהערך המוסף של מוצר או שירות. הקניין הרוחני הפך לגורם כלכלי מרכזי בעולם של היום".


מקור: BigStockhttps://www.pc.co.il/wp-content/upload ... ted-Ribbon-Pa-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />

מקור: BigStock


כיצד הקורונה השפיעה על התחום?

"היו למגיפה כמה תוצאות חיוביות מיידיות. בין היתר, נוסדה יוזמות של חדשנות פתוחה (Open innovation) הקשורה למאבק בנגיף הקורונה, וניתנו התחייבויות לא לאכוף זכויות פטנטים מצד בעליהם של פטנטים שיש להם רלוונטיות באבחון או בטיפול במחלה.

מעבר לקורונה, המגמה הגלובלית של גידול בבקשות לרישום פטנטים נמשכת. השנה צפוי מספר הבקשות בעולם כולו להגיע ל-3.5 מיליון, מתוכן כ-1.5 מיליון בסין וקרוב ל-700 אלף בארצות הברית. בסין, המספר המצטבר של בקשות לפטנטים ולמדגמי תועלת (זכויות דמויות פטנט, שתוקפן ל-10 שנים) גדל עד סוף אוקטובר 2020 ב-11% וב-33%, בהתאמה".


עד כמה התחום הזה מרכזי בישראל?

"עוצמתו של הקניין הרוחני בעיצוב הכלכלה בולטת במיוחד בישראל, שבה הוא מילא תפקיד קריטי בהעלאת המשק ממעמד של מדינה מתפתחת לכזה של העולם הראשון. יצוא הקניין הרוחני – באמצעות רישוי לגורמי חוץ ועסקאות של מיזוגים ורכישות – הכניס יותר מאשר כל צורה אחרת של יצוא. ניתן לצפות שבישראל, שנהנית מהשיעור לנפש הגבוה ביותר של סטארט-אפים ושל השקעות הון-סיכון, ובה נמצאים מרכזי מחקר ופיתוח של יותר ממחצית חברות הפורצ'ן 500, התנופה העסקית שמוזנת על ידי הקניין הרוחני תוסיף למלא תפקיד כלכלי מכריע במשך שנים רבות נוספות".


מה קורה בסין ובמזרח הרחוק בכלל? מה רמת ההפרות של קניין רוחני שם?

"הפרות היו ויהיו תמיד, ולא רק במזרח הרחוק. מספר התביעות שם על הפרת פטנטים הוא הגדול בעולם – רובן בין סינים לבין עצמם. לגשת לתביעה בסין על הפרה זה נושא מורכב. בערים הגדולות סביר שתמצא התייחסות עניינית, אבל בפריפריה, המצב קצת יותר בעייתי. אולם, מה שמעניין הוא שרמת המודעות והרגישות שלהם לפטנטים וקניין רוחני היא אבסולוטית. אין מצב שחברה סינית תיכנס להשקעה, כולל בישראל, לפני שהיא בודקת את נושא הקניין הרוחני. בנוסף, יש לציין שסין היא המדינה השנייה בעולם מבחינת מספר הפטנטים הרשומים – אחרי ארצות הברית ולפני אירופה כולה. בעיניי, זה דבר מדהים".


אז הסיפורים על סינים שמעתיקים הכול הם אגדה?

"לא הייתי אומר כך. אל תשכח שקניין רוחני הוא נושא חדש יחסית אצלם, משנות האלפיים, אבל העתקות יש. העצה שלי לכל מי שמגיע למשא ומתן או יוצר קשר כלשהו עם חברה סינית לרשום קודם כל פטנט על המוצר שלו. כבר שמעתי על לא מעט מקרים שבהם נערכו מגעים עם חברות סיניות, ואחרי זמן מה אלה שבאו איתם במגע גילו שהעמיתים שלהם רשמו פטנט על דבר דומה למוצר שלהם. מהצד השני, מדובר בכלכלה ענקית ואי אפשר לוותר עליה. צריך לדעת להתנהל נכון עם הסינים ולרשום פטנטים כהלכה, כדי שניתן יהיה להגן עליהם".


לסיום, אבקש טיפים שלך ליזמים ולמי שרוצים לרשום פטנט.

"ראשית, להפנים שפטנט זה דבר רציני, מקצועי, ושנית, לדעת שהתוצאה של רישומו בלתי הפיכה. כמו בכל תחום, יש בו סוגים שונים של נותני שירותים. לצערי, נוכחתי לא פעם במצבים שבהם הוגשו תביעות על הפרה, אבל רישום הפטנט נוהל בצורה לא מקצועית, כך שאי אפשר היה להגן עליו. זה קורה אצל אוכלוסיות שלא בקיאות בתחום, ותמיד יימצאו נותני שירותים שינצלו את זה. יש את עניין העלויות, ותמיד ניתן יהיה למצוא מי שייתן שירות במחיר זול יותר. זה לא אומר שלא מדובר בשירות טוב, אבל צריך להבין את הסיכונים, ושוב, לעתים זה פשוט בלתי הפיך, עד כדי ביטול עסקה של רכישה או מיזוג. אם אני מסייע לחברה לבדיקת נאותות ומגלה סדקים בפטנטים של החברה שהם קריטיים, זה עלול להגיע לכך שאתן חוות דעת שתציע לרדת מהעסקה – שזה דרמטי, אבל קורה".


עו"ד ד"ר אילן כהן. צילום: יח"צhttps://www.pc.co.il/wp-content/upload ... Ilan_0U5A3927-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />


הפוסט כיצד להגן על הפטנטים שהראש שלנו ממציא? הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.