נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  אותה משימה, פסרפקטיבה אחרת: מה בין CIO ל-CISO?
4/3/2021 4:31

חרף מאמציי הכבירים להסביר באופן רהוט על עבודתי, כמעט תמיד בשיחות עם אנשים חדשים מגיע הרגע שבו גבותיהם מתכווצות בחוסר הבנה. זה הולך בערך כך:


"אז אתה אומר שכיהנת כמנמ"ר?"


"אמת".


"שזה בעצם CIO".


"נכון. ראשי תיבות של Chief Information Officer – מנהל מערכות מידע ראשי".


"בן דוד שלי הוא CISO, זה אותו דבר?"


"קרוב. בן הדוד שלך אחראי על אבטחת מידע".


"אז הוא יכול להיות הבוס שלך?"


"לרוב זה להיפך. איפה הוא עובד? לפעמים הבוס של CISO הוא ה-CRO, קצין סיכונים ראשי…"


…בשלב זה בדרך כלל הם כבר לא איתי. לכן החלטתי לכתוב כתבה זו, כדי שאחת ולתמיד יובהר: מיהו ה-CIO, מיהו ה-CISO ואיך הם עובדים יחד. כולם עדיין איתי? יופי, נתקדם.


ההבדל הגדול שעושה 'S' קטנה: אותו ארגון, אחריות שונה


המקום הנכון לתחילת ההסבר הוא להבין שמדובר במקצועות יחסית חדשים. עד לפני פחות מ-20 שנים לא לכל עובד היה מחשב. גם אם היה, לא תמיד הוא חובר לרשת כלשהי, פנימית או חיצונית. במשך עשורים האחריות על טכנולוגיות בארגונים יכלה להיות תחום קטן בתוך מחלקה אחרת, כמו תפעול. אבל כיום כמעט לכל עובד (אפילו אנשי שטח) יש מחשב משלו ושלל יישומים טכנולוגיים שהוא משתמש בהם לעבודתו. בנוסף, חברות וארגונים רבים מנגישים ללקוחותיהם ממשקים ליישומים או לאתרים שלהם – לרכישה, תקשורת, הגשת בקשות ועוד.


ההתקדמות המהירה דרשה אדם בארגון, שינהל את מערכות המידע והטכנולוגיה. אולם ידע והבנה בטכנולוגיות ו-IT אינם מספיקים כדי באמת לנהל את התחום באופן אפקטיבי. הצמיחה המהירה בכמות ובחשיבות מערכות המידע הפכה את ניהולם לצורך אסטרטגי, שדורש לרוב דיווח ישיר למנכ"ל וניהול עובדים ומחלקות. כך התגבש תפקיד ה-CIO: אדם בעל ידע וניסיון בטכנולוגיות ו-IT, עם הבנה עסקית ויכולת ליזום ולהניע אנשים ותהליכים, אשר משרתים את הצרכים העסקיים של הארגון.


אולי הדרך הכי טובה להגדיר את ה-CIO היא בכלל מנהל תהליכים: עליו מוטלת האחריות ליצור תהליכים באמצעות פיתוח וקליטת טכנולוגיות, אשר יקדמו את החזון והמטרות העסקיות.


עכשיו בואו נדבר על ה-CISO. העלייה בתהליכים הטכנולוגיים, בתעבורת המידע ובגישה למערכות הארגון (של עובדים ולקוחות כאחד) חושפת למעשה את הארגון לשלל איומים דיגיטליים: החל מפריצות של האקרים ועד לאיבוד גישה למערכות המידע (מה שעשוי לגרור שורת עיכובים ובעיות). בארגונים יחסית קטנים ה-CIO נושא באחריות אבטחת המידע. אולם בארגונים גדולים יותר, שבהם האיומים והיקף העבודה גדולים יותר, נדרש אדם ייעודי למשימה. כך נולד תפקיד מנהל אבטחת המידע – Chief Information Security Officer, או בר"ת – CISO. בין תפקידיו: איתור נקודות תורפה במערך המידע, הגנה מווירוסים ופריצות, עדכוני תוכנה, ניהול Firewall, גיבויים, ניהול הרשאות, ניהול גישה ללקוחות, הגנה על נתוני לקוחות, סקרי אבטחת מידע, בחינת מוצרים ועוד.


באופן מסורתי, ה-CISO כפוף ל-CIO, אולם לעיתים פעילותו תשויך למחלקה אחרות. לדוגמה, בארגונים פיננסיים ה-CISO לרוב כפוף דווקא ל-CRO, מנהל הסיכונים הראשי. במקרים אחרים ה-CISO כפוף ישירות למנכ"ל, ויעבוד במקביל ל-CIO – הכל תלוי בארגון, בהיקף התהליכים הטכנולוגיים ובצורכי העסק.


ראוי גם לציין, שקיימות חברות אשר מספקות שירותי CISO במיקור חוץ. עובד מטעמן נכנס לנעלי ה-CISO של ארגון ומנהל את אבטחת המידע בעזרת עובדי הארגון, או בגיבוי צוות החברה שמעסיקה אותו. מדובר בפתרון מצוין עבור ארגונים בסדר גודל בינוני, או ארגונים בצמיחה, שעדיין לא זקוקים ל-CISO במשרה מלאה.


החיים בסייבר: וגר מנמ"ר עם CISO


כמו שניתן לצפות, לא תמיד הכל עובד חלק בין CIO ל-CISO. השניים חולשים על אותו תחום, אך מזוויות שונות. נהוג לומר, שמטרת ה-CIO היא לפתח ולהרחיב טכנולוגיות, ואילו מטרת ה-CISO היא לצמצם ולהגביל את הגישה אליהן. שתי הגישות המנוגדות עשויות לגרום קונפליקט. גם הכפיפות של ה-CISO ל-CIO עשויה לגרום לחיכוכים במקרים מסוימים. אולם המציאות, כמו תמיד, מורכבת מכך.


ה-CIO וה-CISO המוכשרים והמצליחים ביותר שאני מכיר הם אלו שפיתחו הערכה מקצועית ואישית גבוהה לעמיתיהם. הם הבינו שהם לא עומדים בקצוות מנוגדים – אלא משלימים. הם נוהגים לשתף זה את זה בתוכניות ובשיקולים ולהתייעץ כדי למצוא את הפתרון ההוליסטי והאידיאלי ביותר עבור צורכי הארגון.


בעידן הקורונה, שיתוף פעולה בין השניים קריטי מאי פעם. ארגונים נדרשים למצוא פתרונות לעבודה מרחוק, ולפיכך החלו לשלב מערכות לעבודה מרחוק, כמו זום. מצד אחד, מערכות אלו חיוניות לעבודה תקינה. מצד שני, הן מהוות פתח למגוון פרצות אבטחה. רק הארגונים שבהם ה-CIO וה-CISO יצליחו לייצר מודל התרחבות טכנולוגית בטוחה, יסתגלו לעידן הנוכחי עם מינימום סיכונים ומקסימום צמיחה.


 


הכותב כיהן כמנמ"ר מימון ישיר וכיום משמש כיועץ טכנולוגי לארגונים, כמנכ"ל חברת הייעוץ New Advice ושופט בתחרות מצטייני המחשוב IT Awards 2020.


אמיר עוז, יועץ טכנולוגי לארגונים ומנכ"ל חברת הייעוץ ניו אדווייס. צילום: יח"צhttps://www.pc.co.il/wp-content/uploads/2020/07/אמיר-עוז-קרדיט-צלם-יחצ-300x210.jpg 300w, https://www.pc.co.il/wp-content/uploads/2020/07/אמיר-עוז-קרדיט-צלם-יחצ-600x420.jpg 600w" sizes="(max-width: 601px) 100vw, 601px" />


הפוסט אותה משימה, פסרפקטיבה אחרת: מה בין CIO ל-CISO? הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.