נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  כשאומת הסטארט-אפ לא מאמצת את החדשנות כחול לבן
4/2/2021 6:43

שני אירועים שונים השבוע העמידו, שוב, את השאלה שנשאלה כבר לא מעט פעמים: מדוע מדינת ישראל, שנתפסת כאומת הסטארט-אפ, מאמצת אצלה בבית – בקצב איטי עד להחריד – את הפתרונות הללו.


האירוע הראשון, הגדול והדרמטי, הוא בעצם תהליך, שנמשך כבר כמעט שנה: אסטרטגיית היציאה מהסגר ותחילת פתיחת המשק. המועד שלו משתנה כמעט מדי יום, אם בשל העלייה ברמת התחלואה, וזאת למרות ההיקפים הניכרים של חיסונים, ואם בשל שיקולים זרים.


מימוש התוכנית לפתיחת המשק, לכשתוכרז, יתנהל על בסיס כלים דיגיטליים. אלה יהיו נגישים לכל אזרח, ובעזרתם ניתן יהיה לנווט את החזרה לשגרה, לזהות חולים מאומתים, היקף של המחוסנים ועוד.


השבוע ראיין הח"מ את רונה קייזר, מנמ"רית משרד הבריאות. היא סיפרה על התו הירוק, על תעודות מתחסן ועל אפליקציית הרמזור. המערכות הללו מוכנות מזה תקופה ארוכה ונמצאות בשלב של בדיקת עומסים. הסיבה שהן עדיין לא זמינות לכל אזרחי המדינה קשורה במקבלי ההחלטות. הללו שקועים בסוגיית הסגר, הזמן שהוא צריך להימשך ובהסברים לציבור שהסיבה היא התו הירוק, שבטעות קיבל את הכינוי הדרכון הירוק – שעדיין לא מוכן. זה לא מדויק: גירסאות הבטה נמצאות באתר משרד הבריאות תחת אפליקצית רמזור, שניתנת להורדה למי שרוצה.


דפוס הפעילות של הרמזור, שיכלול את התו הירוק, יהיה דומה לדפוס הפעילות של שורת יישומים שיש לכל אחד מאיתנו בטלפון הנייד: המידע יהיה ממוקד ויספק לכל אחד ואחת את כל החיוויים: האם המקום שהוא נוסע אליו הוא אדום, מה מצבו האפידמיולוגי, מה מצבם של האנשים שהוא הולך לפגוש ועוד נושאים. בעל הטלפון הנייד לא יצטרך לחפש, או להפעיל, דבר – אלא פשוט לקרוא את המידע, שישתנה בהתאם ליעד שאליו הוא מכוון, או כל פעולה אחרת שירצה לבצע.


אבל כדי שזה יפעל, מקבלי ההחלטות צריכים למלא את התו הירוק בתוכן, בכללים, בחוקים ובמידע. ההתמהמהות אינה מגדילה את הסיכויים לחזור לשגרה, כי ברור שהתהליך יהא כרוך בעומסים כבדים על המערכות מרגע שיוכרז על מדיניות התו הירוק. או אז, תגענה התלונות הרגילות על מערכות המחשוב שלא עומדות בעומס, ועוד טענות לרוב. לו מקבלי ההחלטות היו סגורים על עצמם, עם מודעות רבה יותר ליכולת של הטכנולוגיה לשנות מציאות – ייתכן שהיום היינו נמצאים כבר אחרי הסגר השלישי, אבל מי סופר.


חוסר המודעות ליכולות הטכנולוגיה לקצר תהליכים, ולצמצם את שרשרת ההדבקה – הוא משהו שנמשך לאורך כל השנה שעברה. באחת מהישיבות של ועדת המדע של הכנסת, בטרם זו פוזרה, הציגו חברות ישראליות רבות פתרונות שמאפשרים בדיקות קורונה מהירות, בדיקות קורונה אישיות, וכן מערכות שיכולות לבצע בדיקות מרחוק, מבלי להביא את האנשים למרכזי הבדיקות. חשוב לציין, כי אלו מערכות שחלקן כבר עובדות בכל העולם. טוב, לא בכל העולם: הן לא פועלות במדינת החדשנות. למרבה הצער, אין פה מי שיזעק, ירים את הדגל וידאג לשנות את המציאות המוזרה הזאת.


בחירות מקוונות: זה אפשרי


השבוע נערכו הבחירות המקדימות לרשימת מפלגת העבודה המתעוררת לחיים. שבוע לפני כן נערכו הבחירות לראשות המפלגה. בשני המקרים, הבחירות היו מקוונות ועם מספר קטן מאוד של עמדות פיסיות. בבחירות השבוע הצביעו עשרות אלפי חברי המפלגה באמצעות הטלפון הנייד, עם אפליקציה ייעודית ומאובטחת. וראו איזה פלא: השמיים לא נפלו, וטרם נשמעו טענות ותלונות על זיופים.


נשאלת השאלה: מדוע לא לנסות את זה גם בבחירות הארציות? נכון, במפלגת העבודה מדובר היה במספר מצומצם של אנשים. אבל מערכת ממוחשבת, שעובדת עם יישום דיגיטלי – אינה מושפעת ממספר הבוחרים. אם זה עובד על אלף מצביעים, אין כל סיבה שזה לא יעבוד על כמה מאות אלפים. בעבר דובר על ביצוע פיילוט, שיפעל במקביל למערכות הבחירות הרגילות, מבוססות פתקים – ועתירות הפוטנציאל לזיופים. זהו ה"פיל" שנמצא בחדר הדיונים של ועדת הבחירות. זה ה"פיל" שאיש לא מוכן כלל לשמוע עליו.


בכנס של המכון לדמוקרטיה שנערך לפני חודשיים, אמרה אורלי עדס, מנכ"לית ועדת הבחירות, כי עכשיו זה לא הזמן לניסויים. טוב, אבל מתי זה כן הזמן? דווקא בבחירות האלו, עם אתגר הקורונה ושמירה על ריחוק חברתי, זה בדיוק הזמן – וההזדמנות – לבדוק את ההיתכנות של הנושא. אבל זה לא יעזור. חוסר הנכונות לחשוב מחוץ לקופסה הוא חלק מאותה מגיפה שאנו נגועים בה שנים: פחד מיישום ומאימוץ של טכנולוגיות שפותחו על ידי טובי המוחות הישראלים – טכנולוגיות שאנחנו לא יכולים ליהנות מהן. וחבל.


https://www.pc.co.il/wp-content/upload ... startupnation-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />


הפוסט כשאומת הסטארט-אפ לא מאמצת את החדשנות כחול לבן הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.