נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  בניגוד לרוב העולם: משרד הבריאות מסרב לכלי איתור המגע של אפל וגוגל
19/11/2020 5:38

מדוע משרד הבריאות מסרב להשתמש בטכנולוגיות לאיתור מגע עם חולי קורונה שאינן מבוססות מיקום וזיהוי אנשים?


פלטפורמה שפיתחו במשותף גוגל (Google) ואפל (Apple) לתועלת הציבור – ושנמצאת בשימוש של עשרות ממשלות בעולם, ללא עלות – מאפשרת מעקב מגע לחולי קורונה באמצעות טכנולוגיית איתור קרבה מבוסס בלוטות', שאינה משתמשת באמצעי זיהוי מיקום, שומרת על פרטיות החולה, אך מאפשרת מעקב ברמת אמינות גבוהה, ויכולה לסייע בקטיעת שרשראות ההדבקה.


בפלטפורמה, כאמור, כבר נעשה בשימוש על ידי עשרות ממשלות באירופה וצפון אמריקה, אולם משרד הבריאות בישראל מסרב ליישם אותה. כך עולה מדיון שנערך השבוע בוועדת המדע של הכנסת בראשותה של חברת הכסת עינב קאבלה. הדיון עסק בטכנולוגיות אזרחיות שיכולות לסייע בקיצור שרשרת ההדבקה, שישמשו בנוסף לכל הכלים הקיימים, כולל לזה של השב"כ.


הפלטפורמה, שמותאמת למערכות ההפעלה של שתי החברות, מבוססת על אפליקציה שמסופקת על ידי הממשלות, אבל היא אנונימית. האפליקציה מאפשרת למכשירים לשדר ביניהם מפתח הצפנה פרטי, שאינו מזהה את בעל הטלפון כחולה ולא את מי שנמצא שלידו. התשתית היא בלוטות', ואם חולה למשל נמצא חיובי, והוא מזין את המידע לתוך האפליקציה, על בסיס רצון טוב שלו, המידע נשלח לשרת ייעודי מוצפן, שאינו מעביר שום מידע. במידה שהשרת מזהה קוד הצפנה של בעל טלפון עם אפליקציה שהיה בקרבת החולה, הוא מקבל התרעה לטלפון שלו. מכאן והלאה הוא יכול לדווח לרשויות או לא, להיכנס לבידוד או לא.


הודגש כי מדובר בכלי נוסף לכלים הקיימים, שנושא את היתרון של אנונימיות, המהווה חסם מרכזי ביישום הכלים הקיימים


עו''ד חיים רביה, עמותת פרטיות ישראל. צילום: ניב רביהhttps://www.pc.co.il/wp-content/uploads/2020/03/חיים-רביה-צלם-ניב-רביה-1-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />

עו"ד חיים רביה, עמותת פרטיות ישראל. צילום: ניב רביה


עו"ד חיים רביה, מעמותת פרטיות ישראל, שיזם את הדיון, תיאר את הכלים האלו במצגת מפורטת שהציג בוועדה. "הטכנולוגיות האלו שפועלות על בסיס פלטפורמת אפל וגוגל, במסגרת שיתוף פעולה יוצא דופן ביניהן, פתוחות למפתחים, והן מבוסות לרוב על טכנולוגיות BLE (ר"ת Energy Low Bluetooth) וכוללות אפליקציות לטלפונים חכמים, והתקני חומרה ייעודיים (Wearables)", אמר רביה. 


עו"ד רביה הציג נתוני שימוש בכמה מעשרות המדינות: באנגליה וסינגפור, 40 אחוז מבעלי הטלפונים הורידו את האפליקציה; באירלנד 34 אחוזים. עו"ד רביה אמר כי למרות החסרון לכאורה שהשירות מבוסס התנדבות, הרי שכל אחוז נוסף של איתור חולים, שבא בנוסף לכלים הקיימים, הוא יתרון.


חשיפת זהות ומעקב אחר אזרחים – חסם לקטיעת שרשראות הדבקה


עו"ד רביה עוד אמר בדיון כי מדיווח של משרד הבריאות לוועדת חוץ וביטחון של הכנסת, שבדקה חלופות אזרחיות לאיכון השב"כ, עולה כי המשרד הפסיק לפתח את המגן 2.0, למרות שנרשמו לה 2 מיליון הורדות, לאור תוצאות הקמפיינים שנערכו וחוסר אמון הציבור. לטענת רביה, חשיפת הזהות ומעקב אחר אזרחים הם החסם העיקרי למאבק בקיצור שרשראות ההדבקה.


בדיון השתתף אבי בר, מנהל מדיניות ציבורית וקשרי ממשל בגוגל העולמית, ממקום מושבו בארה"ב. בר אמר: "המערכת שלנו לא מחליפה ניטור חשיפה, אלא משלימה אותה. אנחנו לא משתמשים בשירותי מיקום ולא יודעים מיהו האדם שנחשף. גם באחוזי אימוץ מאוד נמוכים, אנחנו רואים ירידה מאוד משמעותית בהדבקה".


בנייר עמדה של המכון הישראלי לדמוקרטיה, כפי שהוצג על ידי ד"ר תהילה אלטשולר, נאמר כי ברור כיום שטכנולוגיית השב"כ נכשלה, ראשית משום שעובדתית היא שלחה עשרות אלפים למעצר בית כתוצאה מטעויות, יעילות מוגבלת בקיצור שרשראות ההדבקה, ובנוסף – פגיעה חמורה בפרטיות וזכויות אדם. אלטשולר שבה והדגישה כי הסיבה לכשלון השב"כ והמגן 2.0 הם חוסר אמון של הציבור בשלטון המרכזי.


משרד הבריאות טוען: הטכנולוגיה של גוגל ואפל לא מתאימה לישראל


רונן אברמוב מאגף מערכות מידע ומחשוב במשרד הבריאות הגיב לטענה כי המשרד מסרב להשתמש בטכנולוגיה של אפל וגוגל: "ניסינו להגיע עם גוגל ואפל לעמק שווה מבחינת צרכים אפידמיולוגיים של המשרד ועמדתם לגבי פרטיות, אך זה לא קרה. השימוש ב-GPS הוא חיוני לדעתנו, והוא אינו קיים בפיתוח של גוגל ואפל, המבוסס על בלוטות' ומצריך דיווחים וולונטריים של האוכלוסייה. זה לא מותאם לצרכים שלנו ולאוכלוסיה הישראלית". הוא הכחיש את טענת הדוברים כי הפסיקו לפתח את המגן.


ח"כ עינב קאבלה, יו"רית ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת. צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90https://www.pc.co.il/wp-content/upload ... nail_image003-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />

ח"כ עינב קאבלה, יו"רית ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת. צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90


בסיכום הדיון אמר ח"כ קאבלה: "30 מדינות ברחבי העולם, בעלות אוכלוסייה של עשרות מיליונים, כבר אימצו את הפלטפורמה של גוגל ואפל. לא ברור מדוע מתנגד משרד הבריאות לאמץ את הטכנולוגיה, שהיא בנוסף לאחרות, ואם היא לא תועיל אז לא תזיק".


עוד אמרה כי "הוועדה לא קיבלה כל הסבר מניח את הדעת לשאלות אלו, והוועדה מצפה שמשרד הבריאות יבחן את הנושא שוב ויעביר לוועדה התייחסות רצינית ומנומקת".


דרך לאיתור מגע עם חולי קורונה ללא פלישה לפרטיות. כלי זמין וחינמי של גוגל ואפל. אילוסטרציה: BigStockhttps://www.pc.co.il/wp-content/upload ... f-395177249-1-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />


הפוסט בניגוד לרוב העולם: משרד הבריאות מסרב לכלי איתור המגע של אפל וגוגל הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.