נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  ה-IT שמאחורי אפליקציית המגן 2.0
10/8/2020 6:15

רונה קייזר, מנמ"רית משרד הבריאות. צילום: אילן בשורhttps://www.pc.co.il/wp-content/uploads/2020/03/רונה-קייזר-300x210.jpg 300w, https://www.pc.co.il/wp-content/uploads/2020/03/רונה-קייזר-600x420.jpg 600w" sizes="(max-width: 601px) 100vw, 601px" />


משרד הבריאות העלה לאוויר לפני ימים אחדים את הגרסה העדכנית של אפליקציית המגן - 2.0, שפותחה על ידי אגף מערכות מידע ומחשוב במשרד, בראשות המנמ"רית, רונה קייזר. האפליקציה נועדה לסייע למאמצים לקטיעת שרשרת ההדבקה של הקורונה ולהתריע בפני משתמש על חשיפה אפשרית לחולים מאומתים שהיו בקרבת המשתמש. זאת, על ידי שימוש בטכנולוגיית הבלוטות', בנוסף לשימוש בטכנולוגיית ה-GPS, שהייתה קיימת כבר בגרסה הראשונה.


בראיון ראשון לאחר פיתוח הגרסה החדשה מספרת קייזר על ההיבטים הטכנולוגיים שיושמו באפליקציה, מה ההבדלים בינה לבין הגרסה הקודמת ואיזה מקום היא תופסת במאבק הכולל בנגיף.


מהו ההבדל בין גרסה 2 של המגן לגרסה הראשונה וכיצד זה עובד?

"השוני העיקרי הוא ברמת הדיוק. המטרה הייתה לצמצם במידת האפשר את היקף הטעויות בזיהוי חולים או כאלה שעלולים להידבק. כולנו שמענו על התקלות שהיו, שהן בלתי נמנעות בסדרי גודל כאלה, אבל היה לנו ברור שצריך למצוא פתרונות שיגדילו את רמת הדיוק ויסייעו באופן ישיר לצמצום שרשרת ההדבקה, ובכך ישפיעו על עקומת התפשטות המחלה. אחד הדברים שאפשרו זאת הוא הטמעת טכנולוגיית הבלוטות' באפליקציה, המשפרת את הדיוק ובעלת טווח טעות קטן יותר באופן משמעותי".


במה היא טובה יותר מטכנולוגיות אחרות?

"ראשית, מדובר בטכנולוגיה מוצפנת ברמה גבוהה, וכך היא שומרת על הפרטיות באופן מובהק. מכאן הבנו שהשימוש בבלוטות' יגביר מאוד את אמון הציבור ביכולת האפליקציה להגן על הפרטיות - נושא רגיש מאוד. אבל אנחנו לא זונחים את ה-GPS, וכעת יהיו שני מקורות שיתנו אינדיקציה למפגש עם חולה קורונה מאומת, ברמת דיוק גבוהה יותר".


כיצד מועבר המידע?

"כאשר חולה מאומת משתף מידע בהסכמה, בטכנולוגיית בלוטות' - משותף הקוד המוצפן שלו והוא מועבר לשרת ההפצה שלנו. אחת לכמה שעות המכשירים מבצעים משיכה משרת ההפצה של אותו קוד מוצפן, ואז מתבצעת הצלבה. אם נמצאה התאמה, מופיעה במכשיר של המשתמש התראה שהוא נחשף לחולה קורונה מאומת.


היתרון המרכזי בשימוש בכלי זה הוא בעובדה שלא נדרש זיכרון. האפליקציה שומרת על המכשיר שלך את המקומות שבהם היית ב-14 הימים האחרונים, והשיתוף שלהם עם החוקר האפידמיולוגי תורם לקיצור התהליך ובעיקר להקטנת מספר הטעויות".


מה לגבי הצריכה המוגברת של הסוללה בעקבות השימוש בבלוטות'?

"זה היה אחד האתגרים שלנו בפרויקט, והשקענו בו מאמצים רבים. באמצעות טכנולוגיות ייחודיות הצלחנו להוריד את צריכת הסוללה בשימוש באפליקציה באחוזים ניכרים, כאשר זה כמובן תלוי טלפון, מודל, יצרן ומערכת הפעלה".


[caption id="attachment_313128" align="alignnone" width="600"]אפליקציית המגן. צילום מסך אפליקציית המגן. צילום מסך[/caption]


באמצעות אילו כלים פותחה המגן 2.0?

"האפליקציה פותחה בקוד פתוח, תוך שילוב של React Native ו-Native, היא מבוססת דטה שנצבר בחקירות האפידמיולוגיות ומשולבים בה אלגוריתמים מורכבים של חישוב מרחוק וקריפטוגרפיה, שמשתפרים כל הזמן. זו מהות הפעילות שלנו מהיום שבו זיהינו את המגיפה. היא מיישמת את מדיניות משרד הבריאות, שממוקדת בצורך לאתר במהירות מגעים עם חולי קורונה מאומתים ועל ידי בידוד, לקטוע את שרשרת ההדבקה באופן מדויק ככל הניתן".


בדיונים בכנסת ובממשלה דובר על כך שבשלב מסוים האפליקציה תהיה חלופה אזרחית לכלי השב"כ. עד כמה אנחנו קרובים לזה?

"אני לא יודעת מה קורה עם הכלים האחרים. אני יכולה לומר היום בוודאות דבר אחד: המגן 2.0, עם טכנולוגיית הבלוטות', היא האפליקציה הכי מדויקת שקיימת כיום, ולכן גוגל ואפל תומכות בטכנולוגיה זו. אני יכולה לומר בוודאות שהיא לא מסתמכת על איכון טלפונים. האם זו חלופה לכלים אחרים? אינני יכולה לומר זאת".


כלומר, יש מצב שאדם יקבל התראות גם מהשב"כ וגם מהמגן 2.0?

"נכון להיום, כן".


מה צריך לקרות כדי שהאפליקציה תוכל בכל זאת להוות חלופה לאיכוני השב"כ?

"זה תלוי בהיקף השימוש בה באוכלוסייה. נכון לעכשיו הורידו אותה, הן את הגרסה הראשונה והן את זו השנייה, כשני מיליון איש ו-50% מהם משתמשים בה - שזה נתון יפה, אבל לא מספיק. עם זאת, הגרסה החדשה נמצאת באוויר מעט זמן וקשה לחזות את העתיד.


זה תלוי מאוד בשיתוף הפעולה של הציבור, שיפנים שמדובר באפליקציה וולונטרית שמטרתה להעמיק את הערבות ההדדית של כולנו במאבק במגיפה. מדובר בחלק מהנושא של אמון הציבור, שכפי שאנחנו יודעים אינו במיטבו בימים אלה ונעשות פעולות כדי לשקם אותו".


האם נעזרתם בגורמי חוץ בפיתוח הגרסה החדשה?

"כן. השתתפו בפיתוח שתי חברות - מטריקס ו-iGates, לצד מתנדבים רבים, כולל מקהילת הקוד הפתוח, וכן מומחי אבטחת מידע והגנת הפרטיות".


הפוסט ה-IT שמאחורי אפליקציית המגן 2.0 הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.