נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  כיצד הקורונה תשפיע על תקציבי ה-IT של הממשלות?
10/8/2020 7:15

התחזית: תקציבי ה-IT הממשלתיים - ללא שינוי ניכר. צילום אילוסטרציה: BigStockhttps://www.pc.co.il/wp-content/upload ... ney-287307600-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />


משבר הקורונה גרם לשינויים מהירים בסדרי העדיפויות של ארגוני ה-IT הממשלתיים והציבוריים. המעבר לעבודה מהבית והצורך בהמשך מתן השירותים לתושבים בכל המדינות האיצו בבת אחת תהליכי דיגיטציה, אוטומציה וממשל מקוון ברחבי העולם, כולל בישראל.


המנמ"רים בגופים הממשלתיים והציבוריים משקיעים כיום את רוב זמנם בתכנון הפעילות לשנה הבאה, שכמובן תלויה בתקציבים. הנעלם הגדול הוא עד כמה השפיעה ועוד תשפיע הקורונה על היקף התקציבים שהממשלות יהיו מוכנות להשקיע בתקשוב הממשלתי. המענה לחוסר הוודאות הזה תלוי בחוסר ודאות גדול עוד יותר, ובעצם הכי גדול - לגבי המשך התפשטות הנגיף ומה יהיו ההשלכות שלו בהמשך על חיינו.


התחזית: ירידה מינורית


חברת המחקר גרטנר פרסמה לפני כמה ימים הערכה שלפיה תקציבי ה-IT בממשלות וגופים ציבוריים יקטנו בסיכומה של השנה הנוכחית רק ב-0.6% ויגיעו ל-438 מיליארד דולר, ושמגמה זו לא תשתנה בתקציב 2021. עוד צוין במחקר כי הוצאות ה- IT הממשלתיות הגלובליות יהוו 16% מכלל הוצאות ה-IT הארגוניות בכל ענפי התעשייה, שצפויות להסתכם ב-2020 ב-2.7 טריליון דולר - ירידה של 8% משנה לשנה.


מהנתונים הללו עולה שהממשלות לא ימהרו לקצץ בתקציבי ה-IT, על אף שרוב המדינות שהן מושלות עליהן נקלעו למשבר כלכלי חמור ביותר בעקבות הקורונה, והגירעונות התקציביים הולכים ותופחים. זאת, בעוד שההשקעות בתחומים אחרים צפויות לקטון.


האנליסטים של גרטנר מסבירים את התחזית לאי פגיעה בתקציבי ה-IT בשתי סיבות עיקריות: סיבה אחת היא שממשלות הפנימו את המרכזיות של טכנולוגיות המידע ביכולת שלהן להבטיח רציפות בשירותים לאזרחים, שמהווה חלק מהרציפות התפקודית של כל המדינה. כחלק מזה, הן הבינו שיש להמשיך תהליכים שכבר החלו, גם מחשוביים, כדי להיות מוכנות למשבר נוסף נוסח הקורונה.


הסיבה השנייה היא שפעילות ה-IT הממשלתית הייתה תמיד גורם דומיננטי להנעת הפעילות בענף ההיי-טק ובמשק בכלל. לכן, ניתן לראות שממשלות בעולם משקיעות כעת הרבה יותר בשירותים ציבוריים דיגיטליים, בין אם בתחומי בריאות הציבור, שירותי הרווחה, החינוך והסבת כוח אדם למקצועות נדרשים.


מה אצלנו?


מהתבטאויות של מנמ"רים בממשלה בתקופת הקורונה נראה שלמרות המשבר הכלכלי-תקציבי, גם הממשלה בישראל תעדפה ותתעדף בצורה בולטת פרויקטים שקשורים בהמשך מתן השירותים הדיגיטליים שהיא מציעה לאזרחים. משבר הקורונה האיץ תהליכי ממשל זמין ופרויקטי דיגיטל ממשלתיים, שהיו בשלבים הראשונים וקיבלו דחיפה רצינית. הוכחה לכך קיבלנו בישיבת הממשלה שאישרה את תוכנית העבודה של משרד הדיגיטל הלאומי, בהיקף של 290 מיליון שקלים.


המנמ"רים בממשלה אמרו שבנוסף לאתגר העבודה מרחוק בזמן הקורונה, הם המשיכו לפתח ולקדם פרויקטי רוחב - גם לצורך המשך הפעילות השוטפת אבל גם כדי להיות מוכנים ליום שאחרי. הנושא הכי מדובר הוא מכרז נימבוס - מכרז הענן הממשלתי, שאמור להביא לכך שהענקיות הרב לאומיות יקימו בישראל תשתית ענן ציבורית, ובכך יגרמו למהפכה של ממש בתפיסת השירות הממשלתית ויאפשרו שורה ארוכה של שירותים שלא ניתנו עד כה אונליין.


הצצה ראשונית לתוכניות העבודה של מנמ"רי הממשלה ניתן יהיה לקבל בכנס השנתי של התקשוב הממשלתי eGov של אנשים ומחשבים, שייערך בחודש נובמבר, בשלב זה באופן וירטואלי ואם המצב יאפשר זאת - באופן פיזי. מכרז נימבוס, שצפוי להיות אז בשלבים מתקדמים, יהיה אחד הנושאים המרכזיים בכנס, וכך גם מתן השירותים הדיגיטליים של הממשלה בתקופת הקורונה, שלצערנו נראה שלא תסתיים עד אז. ישתתפו בו נציגי משרדי ממשלה שונים, בהם רשות התקשוב הממשלתי ומשרד הדיגיטל הלאומי.


גם השנה הכנס נעשה בשיתוף פורום המנמ"רים בממשלה, בראשותו של ד"ר נחמן אורון, שגם עומד בראש ועדת ההיגוי של האירוע. חברי הוועדה הם: קרן קציר שטיבל, ויקטור אררה ויעקב נבות.


השורה התחתונה: מה שקורה עם תקציבי המחשוב הממשלתיים מבטא את אחד השינויים הדרמטיים שמשבר הקורונה חולל בישראל. נראה שבדרגים הבכירים נפל האסימון וחשיבות ה-IT מובנת להם יותר מתמיד. אבל, צריך להיות ברור שכל עוד לא יוכרע הוויכוח על התקציב - חד שנתי או דו שנתי - ועיתוי אישורו (אולי גם בנובמבר?), לא תהיה כל אפשרות להוסיף ולו שקל אחד לתקציבי ה-IT, והתוצאות עלולות להיות עגומות.


הפוסט כיצד הקורונה תשפיע על תקציבי ה-IT של הממשלות? הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.