נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  התפתחות איומי סייבר בסביבות OT בעשור שחלף מאז גילוי סטוקסנט
22/7/2020 3:35

אמיר לחאני, חוקר בכיר ומומחה לאבטחת סייבר במעבדות FortiGuard, גוף המחקר של פורטינט. צילום: יח"צhttps://www.pc.co.il/wp-content/upload ... mir-Lakhani-1-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />


חלק א'*


השנה אנו מציינים עשור לגילוי של סטוקסנט (Stuxnet). תולעת המחשב הזדונית עלתה לכותרות כאשר התמקדה במערכות פיקוח, שליטה ואיסוף נתונים (SCADA). הקוד של סטוקסנט, קוד גדול ומתוחכם במיוחד אשר שקל מעל ל-500 ק"ב, הצליח להגיע למכונות ולרשתות של Windows ושכפל את עצמו מספר פעמים לפני שהוא חיפש תוכנה נוספת. הקוד התמקד בבקרים לוגיים מתוכנתים (PLCs), אשר מאפשרים אוטומציה של תהליכים אלקטרומגנטיים, כמו מכונות או תהליכים תעשייתיים.  


מאז הגילוי של סטוקסנט, התרחשו מקרים רבים של מתקפות סייבר מתוחכמות באותה המידה על מערכות של תשתית תפעולית (OT) ברחבי העולם. אחת הסיבות לכך היא העובדה כי רשתות OT הופכות כיום למחוברות יותר לאינטרנט, וכתוצאה מכך, גם לפגיעות יותר למתקפות של פושעי סייבר, מדינות והאקרים. דו"ח של פורטינט (Fortinet) המדבר על OT ואבטחת סייבר מצא כי 74% מארגוני ה-OT חוו פרצה שמקורה בתוכנה זדונית ב-12 החודשים האחרונים, אשר גרמה לנזקים בתפעול המערכות השונות, רווחים, מוניטין הארגון, קניין רוחני ובטיחות פיזית.


עשור של מתקפות סייבר משמעותיות על סביבות OT ומערכות בקרה תעשייתיות


ביצוע הערכה של מתקפות הסייבר המשמעותיות ביותר על מערכות בקרה תעשייתיות (ICS) במהלך העשור האחרון מאפשר לנו לראות עד כמה רחוק התקדמו הגורמים העוינים ביכולות הטכנולוגיות שלהם. מה שאף יותר מטריד מכך, זו הנחישות שלהם לגרום לנזק לא רק לתשתיות דיגיטליות, אלא גם לתשתיות פיזיות – גם אם הדבר משפיע על בטיחות העובדים והציבור כולו. סטוקסנט היא אולי אחת מהראשונות בסדרה של מתקפות זדוניות על מערכות בקרה תעשייתיות, אשר האירו את עיניהם של ארגונים ברחבי העולם באשר להיקף ולהשפעה של מתקפות סייבר על העולם הפיזי. 


[caption id="attachment_298627" align="alignnone" width="600"]אולי אחת מהראשונות בסדרה של מתקפות זדוניות על מערכות בקרה תעשייתיות. סטוקסנט. אילוסטרציה: BigStock אולי אחת מהראשונות בסדרה של מתקפות זדוניות על מערכות בקרה תעשייתיות. סטוקסנט. אילוסטרציה: BigStock[/caption]


העלייה באיומים ומתקפות חדשים וחדשות שינתה באופן קיצוני את הדרך שבה מערכות ICS ו-SCADA מתפקדות. לפניכם סיכום של כמה ממתקפות הסייבר המשמעותיות ביותר אשר התמקדו ב-ICS במהלך העשור האחרון והשפעתן על אסטרטגיות אבטחה עדכניות של תשתיות קריטיות.


Duqu – 2011: חוקרי אבטחת סייבר הונגרים איתרו תוכנה זדונית אשר זוהתה כ-Duqu והייתה דומה מאוד ל-Stuxnet במבנה ובעיצוב שלה. Duqu תוכננה לגנוב מידע על ידי הסוואה של תמסורת נתונים כתעבורת HTTP רגילה והעברה של קבצי JPG מזויפים. המסקנה העיקרית מהאיתור של Duqu הייתה הבנת החשיבות של פעילות מודיעין של גורמים עוינים כחלק ממתקפת סייבר, כאשר קוד המיועד לגניבת מידע הוא לרוב איום הסייבר הראשון אשר מופעל בסדרה מתוכננת של מתקפות נוספות.


Havex – 2013: תוכנה זדונית של סוס טרויאני בעל גישה מרחוק (RAT) ששמה Havex, אשר התגלתה לראשונה בשנת 2013. תוכנה זדונית זו מקושרת לקבוצת האיום הנקראת GRIZZLY STEPPE והיא התמקדה במערכות ICS ותקשורת עם שרת C2 אשר יכול לפרוס יישומים ייעודיים מודולריים.  


יישום ה-ICS הייעודי הספציפי שלה אסף מידע משרתים של פלטפורמת תקשורת פתוחה (OPC), כולל CLSID, שם השרת, תכנית ID, גרסת OPC, מידע על הספק, מצב הפעלה, group count ורוחב פס השרת – והיה מסוגל גם לספור תגי OPC. באמצעות תקשורת עם תשתית ה-C2, המתקפה של התוכנה הזדונית הייתה משמעותית עקב היכולת שלה לשלוח הנחיות אשר מספקות יכולות משופרות ולא ידועות לתוכנה הזדונית. 


BlackEnergy – 2015: בשנה זו התגלה כי התוכנה הזדונית BlackEnergy שימשה כדי לנצל פגיעויות בסדרת הוראות (macros) במסמכי Microsoft Excel. התוכנה הזדונית נכנסה לרשת באמצעות מיילים של spear phishing, אשר נשלחו לעובדים. בעוד שהשיטות אשר יושמו על ידי תוקפים אלו היו לא מתוחכמות יחסית, האירוע הוכיח כי פושעי הסייבר יכולים לתמרן תשתית קריטית בקנה מידה גדול. 


TRITON – 2017: התוכנה הזדונית TRITON אותרה בשנת 2017 והתמקדה במערכות בטיחות תעשייתיות. באופן ספציפי, התוכנה התמקדה במערכות ניהול בטיחות (SIS) ושינתה את הקוד בקושחה בזיכרון, כדי להוסיף פונקציונליות זדונית. דבר זה אפשר לתוקף לקרוא או לשנות תוכן אשר נמצא בזיכרון ולהטמיע קוד מותאם אישית – יחד עם יישום נוסף כדי להשבית, לעכב או לשנות את היכולת של התהליך התעשייתי או לגרום נזק לאבטחה. TRITON היא התוכנה הזדונית הראשונה המוכרת אשר תוכננה כדי לתקוף את הבטיחות של המערכות התעשייתיות אשר מגינות על חיי בני אדם.


*החלק הבא של המאמר יפורסם ביום ד' בשבוע הבא, ויעסוק בשאלה כיצד מתמודדים עם אתגרי האבטחה של מערכות ICS ו-SCADA


הכותב הוא חוקר בכיר ומומחה לאבטחת סייבר במעבדות FortiGuard, גוף המחקר של פורטינט


הפוסט התפתחות איומי סייבר בסביבות OT בעשור שחלף מאז גילוי סטוקסנט הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.