נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  "המאבק בנגיף הקורונה פגע בפרטיות; מי שומר על השומרים?"
21/6/2020 4:48

גיא מזרחי, סמנכ"ל סייבר בקבוצת רייזון. צילום: יניב פארhttps://www.pc.co.il/wp-content/uploads/2015/10/guy.600-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />


"איסוף המידע על אזרחים בתקופת הקורונה גרם לפגיעה מסוימת בפרטיות שלנו. בהתחלה זה התקבל כמובן מאליו, כי המטרה חשובה, אבל בשלב מסוים אנשים התחילו לשאול שאלות, כגון: האם המדינה אמורה לרגל אחריי? האם כשאומרים שהפסיקו עם המעקב עשו זאת? ומי הוכיח לנו שזה באמת עבד?", כך שאל גיא מזרחי, סמנכ"ל סייבר בקבוצת רייזון.


מזרחי היה הדובר המרכזי במפגש וירטואלי של פורום הסייבר והאבטחה של אנשים ומחשבים, CSC, שעסק בסייבר בתקופת הקורונה. הוא התמקד בהרצאתו בטענה שלפיה בצל המאבק בקורונה השתנתה תפיסת הפרטיות, כתוצאה מכך שהשימוש בה נעשה לצורך זיהוי של אנשים שנדבקו בנגיף.


"התהליכים שננקטים לזיהוי אנשים שנושאים את הנגיף כוללים מספר פעולות, כגון זיהוי באמצעים טכנולוגיים, בדיקת חום, קבצי מידע ואיסוף פרטים אישיים, והצהרת בריאות. כל אלה מהווים, ולו לכאורה, פגיעה בפרטיות על פי ההגדרה הבסיסית שלה, פגיעה בזכות בסיסית של כל אדם לשמור לעצמו מידע במרחב האישי שלו", אמר.


לדבריו, איסוף המידע התקבל בציבור בהבנה יחסית מאחר שמרבית המדינות, כולל ישראל, מיתגו את המאבק בקורונה כמלחמה. "הפגיעה בפרטיות בקורונה מתבססת על הנרטיב שמייצרים למאבק בנגיף. במרבית המדינות משתמשים לצורך כך בשפה מאוד לוחמנית, שיוצרת שינוי תודעה, כי אנשים מבינים שבמלחמה מוותרים על דברים שנראים חשובים, ומוכנים גם לוותר קצת על פרטיות", הוסיף.


האמצעי המרכזי שעלה לכותרות בהקשר זה הוא האיכון של השב"כ, שאושר לתקופה מוגבלת ובהמשך נפסל על ידי בג"ץ. מזרחי ציין את הדרכים הטכנולוגיות הנוספות שבהן הגורמים הרשמיים אספו מידע עלינו, או שיכולות היו לאסוף: אפליקציית המגן של משרד הבריאות, מידע שמגיע מאנטנות סלולריות וכזה שמגיע מאפליקציות שמשתפות מידע עם צד שלישי, "כאשר אנחנו לא באמת יודעים עם מי הן משתפות אותו".


האם אנשים מאמינים בחברות סייבר פרטיות יותר מאשר בשב"כ?


מזרחי ציין תופעה מעניינת: אמצעי איכון ומעקב קיימים לא רק בשב"כ, אלא גם, בגרסאות כאלה ואחרות, אצל חברות אבטחה וסייבר, ושם זה נחשב לגיטימי בעיני הציבור. "אבל כאשר גוף ביטחוני עושה זאת, גוף שבדרך כלל תפקידו הוא לא לעקוב אחרי אזרחים ישראלים, עולות שאלות: האם באמת הממשלה צריכה לרגל אחרינו? באילו מקרים? היכן הגבול ומי מחליט מהו הגבול? האם באמת המידע נשמר ולא דלף, כפי שכבר קרה ברשויות מסוימות? ומי שומר על השומרים?", שאל.


נקודה אחרת שהוא העלה היא העובדה שבצל תחושת החירום, היו אפליקציות שהזמן שחלף מרגע שסיימו לכתוב אותן ועד לעלייתן לאוויר היה קצר מאוד. "עד כמה אתם סומכים על פיתוח שעלה לאוויר באופן מידי, בגלל שעת חירום?", שאל מזרחי את הנוכחים. "זמן הפיתוח עד כדי בשלות של אפליקציות כמו המגן הוא ארוך. אמנם, במקרה הזה, האפליקציה נבדקה על ידי אנשי הסייבר הממשלתיים, אבל השאלה היא עקרונית".


[caption id="attachment_221600" align="alignleft" width="300"]אדוארד סנואודן. צילום: היץ' אט נונק, מתוך ויקיפדיה אדוארד סנואודן. צילום: היץ' אט נונק, מתוך ויקיפדיה[/caption]


לסיכום הוא ציין שהפרטיות צריכה להיות עוד נדבך בפירמידת הצרכים של מאסלו, שמדרגת את הצרכים האנושיים - מהבסיסיים ביותר ומעלה. "אם מחפשים הוכחה לכך, הרי שבבדיקה בגוגל מגלים שהמילה פרטיות מקבלת מספר חיפושים רב יותר ממילים פופולריות אחרות. כלומר, אנשים מייחסים לנושא הפרטיות חשיבות גבוהה ואם היא לא נשמרת בצורה טובה, מעוררים סערות". כדוגמה הוא הזכיר את פרשת אדוארד סנואודן, שבמסגרתה התברר המעקב של ה-NSA אחרי אזרחים אמריקניים ואחרים.


הפוסט "המאבק בנגיף הקורונה פגע בפרטיות; מי שומר על השומרים?" הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.