נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
   כיצד ממשלות צריכות להיאבק בפייק ניוז בעידן הקורונה?
29/3/2020 7:03

https://www.pc.co.il/wp-content/upload ... rus-Infodemic-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />


כאשר פורצת מגיפה כמו הקורונה, המאבק של ממשלות נעשה בשתי דרכים. הראשונה - ברמה הרפואית, כאשר עיקר המאמץ הוא להבין את הנגיף, והשנייה היא מאבק בשמועות ובפוסטים שקריים, שקיימים בעשרות אלפים ברחבי הרשת. חברת צ'ק פוינט פרסמה לא מכבר כי כמחצית מהדומיינים ברשת שעסקו במידע על קורונה הכילו נוזקות, יותר מאשר אתרים אחרים. אבל הנוזקה הכי פופולרית, וגם מזיקה, הייתה תופעת הפייק ניוז שהציפה את הרשתות, ווטס אפים, ובכל פלטפורמה אפשרית. חוקרי מדיה הדביקו לתופעה הזו את הכינוי אינפומדיקה.


אותם המומחים אומרים, כי ההשפעה של הפייק ניוז בתחום הקורונה היא חמורה יותר מכל אירוע אחר. זאת משום שחלק מהמאבק בנגיף הוא באמצעות מידע שצריך לתת לציבור. ככל שהוא לא אמין ואף מטעה הוא עלול לגרום לאיבוד האמון של הציבור במידע, ויש חשש שאנשים לא יידעו להבחין בין מידע ממקור רשמי ללא רשמי.


לנדן מאייר, ראש בית הספר לבריאות ציבורית באוניברסיטת קייפטאון, אומר, כי תופעת האינפומדיקה מסוכנת לא פחות מהמחלה עצמה, כי היא יוצרת פאניקה שמגיעה לטווחים רחבים ביותר, אפילו יותר מאחוזי ההדבקה של הנגיף. עמותת First Draft, עמותה עולמית התומכת בעיתונאים באקדמאים חיברה טיוטת מסמך שעוסקת בדרכים להתמודד עם מידע שגוי בעידן הדיגיטלי . המסמך נושא את הכותרת "הפרעות מידע" והוא מתייחס לאופנים שבהם הסביבה סופגת מידע שמכונה על ידם "מזוהם".


"רוב המידע אפילו לא מזויף, הוא פשוט מבוסס על עובדות לא נכונות, על חוסר ידע, והוא נראה כמידע אמין ביותר. יש גם כאלו שמנצלים את המצב, והם נאחזים בגרם של אמת שאולי יש במידע ומנתבים אותו לצרכים שלהם וגורמים נזקים חמורים", נאמר בטיוטת המסמך. על פי מחברי המסמך, טוויטר במקום הראשון ברשימת הפלטפורמות שמפיצות פייק ניוז. זה החל כבר מהימים הראשונים של המגיפה, הרשת הזאת מלאה במידע ממקורות יד שנייה ושלישית. רק כדי לסבר את האוזן, אחד השיאים של הפייק ניוז היה שהקורונה היא חלק ממזימה שבסופה תהיה השתלטות צבאית על לונדון...


אז מה ממשלות יכולות לעשות כדי למזער את התופעה? האתר אפוליטיקל, שהוא פורטל עולמי לממשל ואסטרטגיה, מציע שהדבר הראשון שיש לעשות הוא לעצב אסטרטגיה תקשורתית לאומית יעילה וחיונית: משמעות הדבר היא שהציבור יודע לאן הוא יכול לפנות לקבלת מידע רשמי מהממשלה, והוא משוכנע שהמידע הוא אמין. המומחים אליהם פנה האתר מציעים כמה דרכים: ראשית יש לרכז את כל המידע והעדכונים היום יומיים דרך ערוץ רשמי, שנותן לציבור תמונת מצב אמיתית על הנגיף. מומלץ לשגר למערכי הסברה רופאים או מומחי בריאות, אנשי אקדמיה, כאלו שמשרים אמון על הציבור, ובכך לגרום לו לא להסתמך על הרשתות החברתיות. "בהיעדר מידע אמין אנשים מחפשים חלופות, ואז הם נופלים אל תוך מידע לא בדוק שגורם נזקים" ,אומרים המומחים. אמצעים נוספים מומלצים הם שילוב גרפיקה בתיאור המגיפה, מיפוי אזורים שונים.


בנוסף, צריך להכשיר את כל עובדי הציבור שקשורים בטיפול במגיפה, להיות קשובים לפניות הציבור בכל המדיות ולתת תשובות מדויקות ואמינות.


שורה תחתונה: המידע הוא אחד הכלים שבהם צריכים להילחם במגיפה כמו הקורונה, כאשר נקודת המוצא היא, שאף אחד לא יודע עליה הרבה, אבל הציבור חייב לקבל מידע שיש לו רמת אמינות מסוימת, שתשכנע אותו להישמע להוראות גופי הבריאות, וגם יסייע לציבור לא להתייחס לכל ציוץ ולכל פוסט ברשת החברתית, גם אם זה מגיע לכאורה מחברים או מקורות כביכול "אמינים".


אין ספק שכאשר המגיפה תיעלם, ממשלות יצטרכו לעשות בדק בית רציני כיצד נערכים טוב יותר למגיפה הבאה או כל אסון אחר, בממדים מקומיים או עולמיים. גם הממשלה שלנו כלולה בהמלצה זו.


הפוסט  כיצד ממשלות צריכות להיאבק בפייק ניוז בעידן הקורונה? הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.