עישון ואלכוהול בימי קורונה
קטגוריה : בריאות ויופי
פורסם על ידי צביקה ב- 29.11.2021 18:50

אלכוהול


תקופות ממושכות של הסגר ביתי עלולות להוביל לשעמום, מתח ובעיות נפשיות, שעלולות לגרום לצריכת אלכוהול מוגברת.

שום כמות של אלכוהול לא מייצרת השפעות בריאותיות חיוביות, ואלכוהול הוא גורם סיכון מרכזי למחלות כרוניות ולפציעות.
הסיכון לתמותה מכל סיבה עולה עם צריכת כמויות האלכוהול הגדלות, ורק התנזרות מוחלטת ממזערת את הסיכון לאובדן בריאות. במיוחד, לשימוש כרוני באלכוהול יש השפעות משבשות על מערכת החיסון המולדת והסתגלנית והוכח כמפחית את היכולת להתגבר על זיהומים כמו שחפת ודלקת ריאות.
אלכוהול יכול להשפיע על חסינות באמצעות מגוון רחב של מנגנונים וסביר להניח שיהיו לשתיית אלכוהול השפעות מזיקות ביחס להידבקות בנגיף הקורונה החדש.
נמצא כי צריכה כרונית גבוהה של אלכוהול מעלה באופן משמעותי את הסיכון לתסמונת מצוקה נשימתית חריפה, שהיא אחד הסיבוכים החמורים ביותר של COVID-19.

בנוסף להשלכות הבריאותיות המבוססות של צריכת אלכוהול, יש לשקול היבטים חברתיים ופסיכולוגיים. במהלך המגיפה הנוכחית, דווח על עלייה באלימות במשפחה כתוצאה מהסגר ואמצעי ריחוק פיזיים אחרים.
אלכוהול ממלא תפקיד סיבתי בתוקפנות והוא קשור קשר הדוק לסיכון ולחומרה של אלימות בין אישית, כגון בן/בת זוג אינטימי אלימות, אלימות מינית ואלימות נגד ילדים.
במהלך סגרי COVID-19, עם משפחות בבית, ילדים נוטים יותר לראות את צריכת האלכוהול של הוריהם. שימוש או שימוש לרעה של הורים באלכוהול יכולים להשפיע על התנהגויות השתייה הנוכחיות והעתידיות של ילדים ומתבגרים וקשורים לצריכת אלכוהול ושימוש לרעה לאחר מכן בגיל ההתבגרות עד הבגרות.



brain-353837_640


עישון


הסיכון לזיהומים בדרכי הנשימה אצל מעשנים עשוי לעלות באמצעות מנגנונים שונים.
עישון פוגע בתפקוד החיסוני והוכח כמכפיל כמעט את הסיכון להידבקות בשחפת ומגביר את הסיכון למספר סוגים של דלקת ריאות פי 3-5 ושל שפעת בערך פי חמישה.

למרות עדויות מתאם מוקדמות המצביעות על כך שלעישון עשוי להיות השפעה מגנה מפני COVID-19, הולך ומתברר כי לעישון עשויות להיות השפעות שליליות. לדוגמה, האחוזים של מעשנים בהווה ובעבר היו גבוהים יותר במקרים חמורים בהשוואה למקרים לא חמורים של COVID-19 בעוד שמטה-אנליזה קצרה לא מצאה קשר בין מצב העישון לחומרת ה-COVID-19. סקירה שיטתית של חמישה מחקרים העלתה קשר של עישון עם התקדמות שלילית ותוצאות שליליות של המחלה.
מספר המקרים ברוב המחקרים הוא קטן, ולא ניתן להסיק מסקנות נחרצות כיום. עם זאת, עישון הוא גורם סיכון מרכזי למחלות ריאות וכן לזיהומים חיידקיים וויראליים.
יתרה מכך, דווח על קשר בין שיעור התמותה ומצב העישון גם למגיפת תסמונת הנשימה במזרח התיכון (MERS) בשנת 2015

האנזים הממיר אנגיוטנסין 2 (ACE2) הוכח כקולטן SARS-CoV פונקציונלי הנחוץ לכניסה לתא המארח ולשכפול נגיפי שלאחר מכן.
הוכח כי ביטוי גנים ACE2 גבוה יותר באפיתליה של דרכי אוויר קטנות וגדולות של מעשנים בריאים. עם אף פעם לא מעשנים, עם מעשנים נוכחיים בעלי הביטוי הגבוה ביותר.


ביטוי מוגבר של הגן ACE2 בדרכי הנשימה של מעשנים נוכחיים דווח גם במחקר אחר.

סיגריות אלקטרוניות ומכשירים חלופיים אחרים לא צפויים להיות אופציה בטוחה יותר בהתייחס לסיכונים הקשורים ל-COVID-19, מאחר שהם משתמשים בטבק ומייצרים עשן או אדים, הם עלולים לגרום לנזק ריאתי זיהומיות שנצפה עם סיגריות מסורתיות.