נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  הילכו השניים יחדיו?
17/5/2022 4:36

חלק א'*


הטרנספורמציה הדיגיטלית נמצאת במקום גבוה על סדר היום של רוב הארגונים והם נמצאים בשלב כזה או אחר של המסע הדיגיטלי שלהם. הטרנספורמציה הדיגיטלית עוסקת בשילוב אסטרטגי של טכנולוגיות דיגיטליות בכל קשת פעילויות הארגון, בהתאמת צורת עשיית העסקים לסביבה העסקית החדשה ויצירת ערך ועמידה בציפיות הלקוחות. נזכור שהטכנולוגיות הן התשתית המאפשרת (Enabler) ולא המטרה. הדגש בתהליך הטרנספורמציה הדיגיטלית חייב להיות על החלק של הטרנספורמציה העסקית, כלומר על התאמת המודל העסקי של הארגון לעידן הדיגיטלי, ולא על החלק הטכנולוגי הדיגיטלי. איו ספק שטרנספורמציה דיגיטלית היא תהליך מתהווה, ארוך וללא סיום נראה לעין.


"ביקשנו להבין מדוע אסטרטגיה דיגיטלית מצד אחד וטכנולוגיות תפעוליות של הארגון מצד שני חייבים להיות זרים זה לזה. כמי שהתחנכו, גדלו וניהלו יחידות מחשב גדולות, אנו מאמינים שמרכיב חשוב בטרנספורמציה דיגיטלית הוא דווקא הזיקה והקירבה הגבוהה בין שני הנושאים ולא הפרדה ואי תלות ביניהם


לאחרונה, במרץ 2022, התפרסם מאמר ב-California Review Management מאת שני פרופסורים מאוניברסיטת וילנובה (Vilanova) מפנסילבניה, פרופ' סטיבן אנדרייולי, מרצה לטכנולוגיות עסקיות וטרנספורמציה דיגיטלית, ופרופ' נח ברסקי, מרצה לחשבונאות, מדדי ביצוע, ניהול סיכונים ועוד.


כותרת המאמר, "Why Digital Strategy & Operational Technology Must Remain Perfect Strangers", משכה את עינינו וביקשנו להבין מדוע אסטרטגיה דיגיטלית מצד אחד וטכנולוגיות תפעוליות של הארגון מצד שני חייבים להיות זרים זה לזה. כמי שהתחנכו, גדלו וניהלו יחידות מחשב גדולות, אנו מאמינים שמרכיב חשוב בטרנספורמציה דיגיטלית הוא דווקא הזיקה והקירבה הגבוהה בין שני הנושאים ולא הפרדה ואי תלות ביניהם.


הטיעון של שני החוקרים הוא שהנהלות הארגונים מקדישים זמן רב מדי לנושאי הטכנולוגיה התפעולית ולתשתיות הטכנולוגיות, במיוחד כאשר פרויקטים אלה מתנפחים או נכשלים, וזאת למרות שהיתרון התחרותי והצלחת הארגון לא נקבעים על ידי סוג זה של פרויקטים. לטענתם, על ההנהלה להקדיש יותר זמן לאסטרטגיה הדיגיטלית ופחות זמן לפרויקטים די סטנדרטיים (כמו ERP או CRM), שרובם מיושמים בענן. הם מדגישים שלושה נושאים חשובים:


שינוי תפישתי (Mindset Shift) – הטכנולוגיה היא הרבה יותר מאשר תשתית לתהליכים עסקיים ומוכנות תפעולית. היא למעשה הכוח המניע את השינויים האסטרטגיים והיתרון התחרותי. לאור זאת, טכנולוגיות תפעוליות וטכנולוגיות אסטרטגיות אינן בנות דודים! הן זרות זו לזו, וכך עליהן להישאר. היתרון התחרותי טמון באסטרטגיה דיגיטלית ולא בטכנולוגיות תפעוליות, העוברות תהליך של קומודיטיזציה ועוברות לענן.


מבקשים יותר מדי (Asking too Much) – ה-CIO וה-CTO באים לרוב מהטכנולוגיות התפעוליות, והם ללא רקע עסקי עמוק. הרצון להפוך אותם למנהלים בעלי הבנה אסטרטגית, תוך כדי ההתמודדות עם תשתיות מורכבות ויישומים ישנים ולא יעילים, הוא מוגזם ולא נועד להצליח. האסטרטגיה הארגונית הפכה לדיגיטלית כברירת מחדל, למרות שארגונים רבים עדיין נוטים לראות בטכנולוגיה הזדמנות לחדש ולרענן את התהליכים העסקיים שלהם. אם להיות כנים, ההתמודדות של ה-CIO בניהול השוטף של הטכנולוגיות התפעוליות, גורמת לכך שאין לו זמן להקדיש לאסטרטגיה וכיצד הטכנולוגיה יכולה וצריכה לשבש את המודלים העסקיים תוך שלוש עד חמש שנים. ההנחה שמומחים לטקטיקה תפעולית יכולים להפוך למעצבי אסטרטגיה עסקית, לא סבירה ולא בת מימוש. מקור תפישה זאת בא מהרעיון הוותיק של IT – Business Alignment, שאין לו מקום בעידן הנוכחי. בעולם הדיגיטלי יש לפצל את הנושא לשני מרכיבים ברורים – מצד אחד משילות אסטרטגית, העוסקת בהכנת הארגון לעתיד, ומצד שני, פיקוח תפעולי. הפרופסורים מדגישים – מכונאים אינם מעצבים ומעצבים אינם יכולים להחליף צמיגים!


אנשי אסטרטגיה דיגיטליים (Digital Strategists) – אסטרטגיה עוסקת בהגדרת עתיד הארגון ואין לה ולא כלום עם מוכנות ויעילות תפעולית. על אסטרטגיה לעסוק בחיזוי העתיד לטווח של שלוש עד חמש שנים, חיזוי של השיבושים העסקיים בעקבות אוטומציה וטכנולוגיות חדשניות, ולא כיצד טכנולוגיות אלו יתאימו לאסטרטגיה הנוכחית. החשיבה האסטרטגית מחייבת לדמיין מחדש תהליכים עסקיים נוכחיים וכיצד טכנולוגיות של אוטומציה, למידת מכונה, ביג דטה וכריית נתונים ישנו את התהליכים הנוכחיים, ולעיתים אף ללא מעורבות מתכנתים. זהו זן חדש של רעיונות. על הארגון להקדיש זמן לשאלות כגון כיצד יגויסו עובדים וטאלנטים, כיצד יירכשו חומרים בשרשרת האספקה הגלובלית, מה תהיה הסביבה הפיננסית העתידית ועוד. אלו השאלות שהארגון ואנשי האסטרטגיה צריכים להקדיש להן זמן, ככל שהטכנולוגיה חודרת לכל קשת הפעילות העסקית. על אנשי האסטרטגיה להבין את הממשק והשילוב בין טכנולוגיה לעסקים, ולא אנשי הטכנולוגיות התפעוליות.


המאמר מציג עוד מספר נושאים, אבל הם מעבר למטרות המאמר הזה שלנו. מה שמטריד בעינינו היא המסקנה הברורה והחד משמעית – ה-CIO אינו כשיר להוביל טרנספורמציה דיגיטלית, וחשוב לקיים הפרדה ברורה בין העוסקים באסטרטגיה הדיגיטלית, לבין העוסקים בטכנולוגיות תפעוליות. אנשי אסטרטגיה דיגיטלית עוסקים בעתיד הארגון, בעוד שאנשי אסטרטגיה תפעולית עוסקים בהווה התפעולי, ובדרך כלל אינם בעלי הכשרה והבנה בחשיבה אסטרטגית ועסקית.


*בחלק ב' של המאמר נתאר בקצרה את תפקיד ה-CDO ונציג את תפישתנו, תפישה הרואה בקשר בין ה-CDO וה-CIO, קשר בעל חשיבות רבה להצלחת המסע הדיגיטלי.


הכותבים הם: אריה עמית – יועץ אסטרטגי I-amIT; ורז הייפרמן – יועץ בכיר לטרנספורמציה דיגיטלית ודירקטור BDO Digital


מימין לשמאל: אריה עמית – יועץ אסטרטגי I-amIT; ורז הייפרמן – יועץ בכיר לטרנספורמציה דיגיטלית ודירקטור BDO Digital.https://www.pc.co.il/wp-content/uploads/2022/05/הייפרמן-ושות-1-300x156.jpg 300w, https://www.pc.co.il/wp-content/uploads/2022/05/הייפרמן-ושות-1-768x396.jpg 768w, https://www.pc.co.il/wp-content/uploads/2022/05/הייפרמן-ושות-1-290x150.jpg 290w" sizes="(max-width: 806px) 100vw, 806px" />


הפוסט הילכו השניים יחדיו? הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.