נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  מכון ויצמן פיתח שיטה מבוססת ביג דטה לניבוי התפשטות הקורונה
22/3/2020 6:25

ביג דטה בשירות ההתמודדות עם הקורונה. אילוסטרציה: BigStockhttps://www.pc.co.il/wp-content/upload ... -254327212600-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />


מדענים ממכון ויצמן פיתחו שיטה לניבוי מראש של התפשטות נגיף הקורונה באמצעות ביג דטה - כך מסר המכון היום (א'). לדברי החוקרים, השיטה עשויה לאפשר לרשויות להתמקד באזורים שבהם צפויה התפרצות של הנגיף ולהקל על אזורים מסוימים. כמה מדינות, לרבות ארצות הברית, כבר אימצו את השיטה החדשה


שיטת זיהוי ולניבוי אזורי התפשטות נגיף הקורונה פותחה על ידי מדעני מכון ויצמן בשיתוף חוקרים מהאוניברסיטה העברית ושירותי בריאות כללית, ובתיאום עם משרד הבריאות.


השיטה מתבססת על שאלונים לכלל הציבור, שעוקבים אחר התפתחות תסמינים שנגרמים מהנגיף, ועל ניתוח הנתונים שמתקבלים משאלונים אלה, באמצעות אלגוריתמים של ביג דטה ובינה מלאכותית. התפשטות הנגיף מתרחשת בצבירים, אשכולות (Clusters), של הידבקות, ולכן - זיהוי מוקדם של הצבירים עשוי לאפשר פעולות שונות שיכוונו להאטת התפשטות הנגיף.


פיילוט שהושק בישראל לפני כשבוע על ידי הפרופסורים ערן סגל ובנימין גיגר ממכון ויצמן, עם פרופ' יובל דור מהאוניברסיטה העברית, זכה להיענות גדולה יחסית של הציבור. עד כה, כ-60 אלף ישראלים מילאו את השאלונים. מניתוח ראשוני של הנתונים הצליחו המדענים לזהות עלייה משמעותית בסימפטומים שמדווחים על ידי האוכלוסייה בשכונות שבהן עברו חולי קורונה מאומתים. מיפוי מדויק זה - ברמה של שכונות - עשוי לאפשר לרשויות הבריאות להתמקד באזורים שבהם צפויה התפרצות והתפשטות של הנגיף, תוך מתן הקלות לאזורים שבהם לא צפויה התפשטות.


[caption id="attachment_313047" align="alignnone" width="600"]מפה אזורית של ממוצע סימפטומים המאפיינים את הקורונה. במפה מוצגים אזורים בערים שונות, שבהם יש לפחות 30 מגיבים לשאלון, או שכונות עם לפחות 10 מגיבים. כל אזור נצבע על פי קטגוריה שנקבעה בהתאם לכמות הממוצעת של סימפטומים שדווחו על ידי המגיבים באזור זה: ירוק - אחוז סימפטומים נמוך, אדום - אחוז גבוה. מקור: מכון ויצמן מפה אזורית של ממוצע סימפטומים המאפיינים את הקורונה. במפה מוצגים אזורים בערים שונות, שבהם יש לפחות 30 מגיבים לשאלון, או שכונות עם לפחות 10 מגיבים. כל אזור נצבע על פי קטגוריה שנקבעה בהתאם לכמות הממוצעת של סימפטומים שדווחו על ידי המגיבים באזור זה: ירוק - אחוז סימפטומים נמוך, אדום - אחוז גבוה. מקור: מכון ויצמן[/caption]


"הכלי היחיד שיכול לספק תמונה כללית של התפרצות הנגיף"


"שאלונים אלה", אמר פרופ' סגל, "הם הכלי היחיד שיכול לספק תמונה כללית של התפרצות הנגיף ברחבי המדינה. חשוב לציין שהם לא נועדו להחליף את המאמץ להגדלת מספר הבדיקות לאיתור חולים ונשאים. עם זאת, כושר הבדיקה לעולם לא יוכל להקיף את כלל האוכלוסייה – מסיבות לוגיסטיות וכלכליות כאחד. אנחנו מאמינים שהשיטה שלנו עשויה להוות כלי אסטרטגי עבור משרד הבריאות לטיפול במשבר".


המדענים המשיכו בתהליך הפיתוח יחד עם פרופ' רן בליצר ממכון כללית למחקר וחוקרים נוספים. באחרונה הם פרסמו מאמר באתר MedrXiv על השיטה וקראו למדינות נוספות ליישם אותה. זאת, לצד מדינות רבות, ובהן ארצות הברית, הודו, לוקסמבורג, מלזיה, ספרד, גרמניה, איטליה ובריטניה, שהתחילו לאמץ אף הן את שיטת השאלונים. בימים אלה פועלים המדענים להקמת פורום בין לאומי, בהובלת פרופ' סגל וחוקרים מארצות הברית, במטרה לשתף נתונים ותובנות, ולבנות ביחד כלים לניבוי ולהשוואה בין המדינות השונות.


לשאלונים, בחמש שפות, לחצו כאן.


ממכון ויצמן מבקשים להבהיר כי "אין בשאלון זה כדי לאבחן הידבקות בנגיף. כמו כן, השאלון אנונימי וכל הנתונים ישמשו אך ורק לצורך מעקב אחרי התפשטות הנגיף. המדענים נוקטים בכל האמצעים כדי לשמור על פרטיות השולחים ועל ביטחון המידע".


הפוסט מכון ויצמן פיתח שיטה מבוססת ביג דטה לניבוי התפשטות הקורונה הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.