נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  10 שנים, 10 מילים
31/12/2019 4:22

מילות הבאזזז של העשור. אילוסטרציה: BigStockhttps://www.pc.co.il/wp-content/upload ... -266160472600-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />


אינטרנט של הדברים


החל מערים חכמות ובתים חכמים, ועד למצלמות אבטחה וחיישנים, נדמה שכמעט הכל קשור כיום למהפכת האינטרנט של הדברים. הבתים ומקומות העבודה של כל אחד מאתנו הולכים וצוברים חוכמה. מי היה מאמין לפני עשור שאפשר יהיה להפעיל את הדוד או את המזגן לפני שמגיעים הביתה, ושאפילו פח האשפה ברחוב שלנו יהיה טכנולוגי.


[caption id="attachment_208062" align="alignnone" width="600"]אינטרנט של הדברים. אילוסטרציה: BigStock אינטרנט של הדברים. אילוסטרציה: BigStock[/caption]


ביג דטה


אנחנו חיים לא בעידן המידע, אלא בעידן ה-המון מידע, וגם זה בלשון המעטה. בערך כל חברה שאנחנו קונים ממנה, כל אתר שאנחנו נכנסים אליו, ודאי אם מדובר ברשת חברתית, ושלא לדבר על מאגרים ממשלתיים ומשטרתיים - כולם יודעים עלינו הרבה מאוד דברים. הארגונים האלה גם מנתחים את המידע עלינו, כדי לנסות למכור לנו יותר, לגלות פושעים וטרוריסטים, ולפעמים למטרות מפוקפקות יותר. אומרים שידע, ומידע, הוא כוח. עידן ההמון מידע נותן המון כוח להמון גופים שלא תמיד היינו רוצים שהוא יהיה בידיהם.


[caption id="attachment_164160" align="alignnone" width="600"]עידן המון המידע. מקור: BigStock עידן המון המידע. מקור: BigStock[/caption]


אבל יש גם, כמובן, הרבה שימושים לגיטימיים לביג דטה ולניתוחו. למשל, הוא עוזר לארגונים לדעת טוב יותר על הלקוחות שלהם ולהתאים להם הצעות טובות יותר, שבסופו של דבר יועילו גם להם. מה גם שהשילוב של ביג דטה עם התפתחויות טכנולוגיות אחרות ייעל - והחכים - מאוד את עולם ה-IT.


בינה מלאכותית


התחום הזה אמנם קיים כבר כמה עשורים, אבל פרץ והתפתח משמעותית רק בשנים האחרונות. הבינה המלאכותית תורמת במובנים רבים של החיים: ממחשבי על כמו ווטסון של יבמ ועד לרובוטים שיודעים לדבר ואפילו להתווכח עם מומחי דיבייטים, מרובוטים במפעלים יצרניים ועד לצ'טבוטים ולכמעט כל דבר שניתן לחשוב עליו. אלא שהתחום הזה עוד לא הגיע לשיאו: קרוב לוודאי שיש עוד הרבה דברים ורבדים ב-"מוח" המחשובי שהמוח האנושי עוד לא חשב עליהם, ונשמע עוד הרבה על כך בעשור הקרוב. ועדיין, מומלץ להתייחס בסקפטיות לתחזיות האפוקליפטיות שלפיהן המחשבים והרובוטים יעלו עלינו בחוכמתם, ואפילו יקומו עלינו לכלותנו.


[caption id="attachment_274677" align="alignnone" width="600"]עשור של בינה מלאכותית. צילום: BigStock עשור של בינה מלאכותית. צילום: BigStock[/caption]


דור 5


מה לא מבטיחים לנו בקשר לדור החמישי? שהוא יעשה את האינטרנט למהיר בהרבה, יאפשר להעביר הרבה יותר מידע בהרבה פחות זמן, ישכלל את עולם הסלולר ובכלל, יעשה פלאים. האם ההבטחות האלה יתממשו? אם להסתמך על מה שהבטיחו לנו לפני הגעת הדורות הקודמים, בהחלט יש מצב. הדורות הרביעי ויותר מזה השלישי שיפרו את המצב רבות. מהצד השני, קיים חשש שכגודל הציפייה כך יהיה גודל האכזבה. ייקח עוד זמן עד שנדע את התשובה לכך, כי בינתיים הדור החמישי קצת מתעכב.


[caption id="attachment_295121" align="alignnone" width="600"]הדור החמישי. אילוסטרציה: BigStock הדור החמישי. אילוסטרציה: BigStock[/caption]


מגוון


זאת מילת הבאזזז שאני הכי אוהב. ארגונים, בפרט בעולם ההיי-טק, מבינים, ובעשור המסתיים לו עשו זאת ביתר שאת, את החשיבות שבהעסקת עובדים ממגוון רקעים, ובהתאמת או הנגשת מקום העבודה אליהם. הכוונה היא לנשים, אפרו-אמריקנים, להט"בים, בני דתות שונות ומוצאים אתניים שונים. בארץ, המיקוד הוא בערבים, חרדים, יוצאי אתיופיה ותושבי הפריפריה הגאוגרפית. בחברות ההיי-טק הגדולות, ברבים מהסטארט-אפים ובעוד ארגונים בענף הבינו שמקום עבודה ידידותי יותר ומגוון יותר שווה חברה מצליחה יותר, וזה בא לידי ביטוי בשורת הרווח. הדבר בא לידי ביטוי גם בשטח: ההתגייסות של חברות היי-טק רבות למען קהילת הלהט"ב בישראל כששבתה לפני כשנה וחצי היא דוגמה טובה לכך.


[caption id="attachment_267556" align="alignnone" width="600"]מגוון. אילוסטרציה: BigStock מגוון. אילוסטרציה: BigStock[/caption]


אלא שלא מספיק ארגונים מבינים את זה. עדיין, יש חברות שבהן נתקלים עובדים במיזוגניה, שוביניזם, גזענות, להט"בפוביה ושאר רעות חולות. ויש גם ארגונים שמדברים גבוהה גבוהה על מגוון, אבל זה בעיקר מהשפה ולחוץ.


המצב רחוק מלהיות משביע רצון. שיעור ההעסקה של נשים נמוך מזה של הגברים, וכך גם השכר שלהן, שלא לדבר על חרדים וערבים, שכמעט שלא רואים בהיי-טק הישראלי. המצב לא הרבה יותר טוב במדינות אחרות, באשר למיעוטים בכל אחת מהן. יש לקוות, ובמידה מסוימת אף להניח, שבעשור הקרוב מילת הבאזזז הזאת תמשיך לחלחל ולקל יותר ויותר ביטוי מעשי.


מחשוב ענן


כבר בשנות ה-2000 היחסית מוקדמות החלו לדבר על הענן, ועל כך שארגונים יכולים להוציא את האחסון שלהם החוצה, ואפילו רצוי שיעשו זאת. אולם, בעשור הנוכחי, התחום הזה עלה לגבהים חדשים.


נדמה שבראשית העשור הייתה סטגנציה מסוימת באימוץ הענן, לפחות בישראל, בין אם בגלל רגולציה, בעיקר במגזרי הביטחון והפיננסים, ובין אם עקב שמרנות ורצון לשמור את הקלפים קרוב לחזה. אולם, בשלוש-ארבע השנים האחרונות ארגונים רבים, שעד אז הסתמכו על מערכות הלגאסי שלהם, החלו להבין את היתרונות בענן ולהעביר את המחשוב שלהם החוצה, או לנקוט בשיטת אמצע - מה שנקרא ענן היברידי - ולחלק את האחסון שלהם, כך שחלקו יהיה בענן וחלקו האחר - בתוך הארגון (און-פרמיס).


[caption id="attachment_172492" align="alignnone" width="600"]מחשוב ענן. צילום אילוסטרציה: BigStock מחשוב ענן. צילום אילוסטרציה: BigStock[/caption]


החששות מהענן עדיין קיימים, בעיקר בפן האבטחתי, אבל הם הולכים ומתפוגגים. וזה עוד מבלי שדיברנו על החברות הצעירות, הסטארט-אפים, שרובם הם קלאוד נייטיב ואולי שמעו פעם את המילים "און-פרמיס", אבל היא חסרת שימוש עבורם.


מציאות וירטואלית / רבודה


אחד התחומים המרתקים בעולם הטכנולוגי. בעשור האחרון יצאו ונסקו משחקים רבים של מציאות רבודה, כמו פוקימון גו, ומוצרים בולטים בתחום, למשל משקפי אוקולוס, שפייסבוק רכשה אותה. מוצרי ה-VR וה-AR מאפשרים לנו לראות דברים וירטואליים במקום, או לצד, מה שאנחנו רואים במציאות, ומשמשים לצרכים ארגוניים, כמו גם לבידור ופנאי. לפעמים, המציאויות האלה עדיפות על המציאות הפיזית של העולם שבו אנחנו חיים.


[caption id="attachment_195870" align="alignnone" width="600"]מציאות וירטואלית. אילוסטרציה: BigStock מציאות וירטואלית. אילוסטרציה: BigStock[/caption]


מתקפות כופרה


אחד הסוגים החדשים ביותר של מתקפות הסייבר, שבהן ההאקר משתלט על מחשבי הארגון וכמו בכל מקרה אחר של כופר, דורש כסף כדי לשחרר את המידע. הרבה כסף. יש ארגונים שמוכנים לשלם את הסכומים, אבל יותר ויותר חברות ייעוץ ומשרדי עורכי דין מציעים שירותים איך לנסות לשחרר את המידע מבלי שמשלמים את הכסף (ועל הדרך גובים תשלום בעצמם).


[caption id="attachment_230571" align="alignnone" width="600"]מתקפות כופרה. אילוסטרציה: BigStock מתקפות כופרה. אילוסטרציה: BigStock[/caption]


הבאזזז של המונח הזה קצת ירד בתקופה האחרונה, כי ארגונים לא ששים להודות שהם הותקפו בכלל, ובפרט שלא בכופרות, וכי מתקפות הסייבר האחרות ממשיכות להשתולל ולעתים לגבות קורבנות. אבל מתקפות הכופרה עדיין כאן והן הולכות ומשתכללות.


פייק ניוז


אם פעם צרכנו את החדשות בעיקר מאמצעי המדיה המסורתיים, שעם כל הבעייתיות שיש בהם (ויש בהם), הם עדיין מחויבים במידה זו או אחרת לערכים עיתונאיים, לאתיקה ולאמת, הגיעו הרשתות החברתיות וטרפו את הקלפים. הן אפשרו לכל אחד להעביר חדשות, או "חדשות" – בין אם אלה גולשים שמשדרים בפייסבוק לייב מאירועים, פוליטיקאים שמצייצים או מקליטים בווידיאו את "החדשות האמיתיות" וגורמים אינטרסנטיים שונים, שרוצים להשפיע על המציאות. אנחנו מפוצצים בפייק ניוז, בעקר ברשתות החברתיות, והחמור הוא שפוליטיקאים מפיצים אותן ועוד טוענים שהחדשות האחרות, באמצעי המדיה המסורתיים, הן הפייק האמיתי.


[caption id="attachment_301976" align="alignnone" width="600"]מחכים שהניוז כבר לא יהיו פייק. אילוסטרציה: BigStock מחכים שהניוז כבר לא יהיו פייק. אילוסטרציה: BigStock[/caption]


הרשתות החברתיות, ובעיקר פייסבוק, מתקשות להילחם בפייק ניוז, או לא רוצות - חלק ממפיצי חדשות הכזב (זה המונח העברי) משלמים על כך תשלומים נאים. אי אפשר שלא להזכיר בהקשר זה את פרשת קיימברידג' אנליטיקה ואת השימוש בפייק ניוז לטובת הקמפיין של דונלד טראמפ לנשיאות ארצות הברית. כל מה שנשאר לאזרח הקטן הוא השתמש בכלים שלו ולנסות לסנן את החדשות שהוא צורך, להחליט האם הוא מאמין למה שהוא קורא, רואה או שומע - או לא.


קוד פתוח


ה-דיבור האחרון בעולם התוכנה. במקום לפתח לבד, או רק על ידי המפתחים בחברה מסוימת, המפתחים בשיטה זו מצטרפים לקהילת הקוד הפתוח, משתמשים בתוצרים של אחרים ומשתפים את אלה שלהם. הקוד הפתוח נוצר מאידיאולוגיה שלפיה התוכנה שייכת לכולם, ויצר קהילת ידע גדולה ומבריקה, שהביאה לעולם מערכות כמו לינוקס ויוניקס, ופרויקטים כמו קוברנטיס. לא לחינם יש חברות גדולות בעולם זה, כמו רד-האט, וענקיות טק אחרות, דוגמת מיקרוסופט וגוגל, מאמצות אותו בחום.


[caption id="attachment_264639" align="alignnone" width="600"]קוד פתוח. אילוסטרציה: ileezhun/BigStock קוד פתוח. אילוסטרציה: ileezhun/BigStock[/caption]


לסיום, יש עוד הרבה באזזז וורדס ראויות שלא כתבתי עליהן כאן בהרחבה, אבל בהחלט ראויות שאזכיר אותן: בלוקצ'יין, מטבעות וירטואליים (עם התמקדות בביטקוין), סייבר, רשתות חברתיות, אפליקציות, קונטיינרים, לימוד מכונה, למידה עמוקה וכמובן - IT, שהיה מילת באזזז גם בעשורים קודמים ויהיה עוד שנים רבות.


הפוסט 10 שנים, 10 מילים הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.