נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  האם ההיי-טק הישראלי מאבד את היתרון היחסי שלו?
10/7/2019 6:43

זהירות: ישראל עלולה לאבד את היתרון הכי גדול שלה בתחום ההיי-טק - ההון האנושי. צילום אילוסטרציה: BigStockhttps://www.pc.co.il/wp-content/upload ... t-25441316600-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />


סקר השכר וניתוח תמונת המצב של ההיי-טק במחצית הראשונה של השנה, שהוציאה באחרונה חברת ההשמה לענף אתוסיה, מצייר תמונה לא מעודדת, אם כי לא מפתיעה. המחסור החמור בכוח אדם בענף גורם הן להמשך רמות שכר גבוהות של מהנדסים ואנשי פיתוח, במיוחד ביחס לשכר המקובל במשק, והן לפנייה של חברות יותר ויותר לחפש עובדים שעברו הסבה מקצועית, כאשר דרישות הקבלה הולכות ויורדות. על פי נתוני אתוסיה, המצוקה כל כך גדולה עד שהחברות נאלצות לקבל אנשים שבעבר לא היו מגיעים לראיונות עבודה, ו-ודאי שלא מתקבלים. החברה משתמשת במילה "בינוניים". צריך להיזהר משימוש במילה זו, משום שבהנחה שהכוונה היא לבוגרי אקדמיה, בעלי הציונים הבינוניים לא בהכרח פחות טובים, במבחן המעשה, מאלה שמתגאים בציונים מצוינים.


כאשר חברות קולטות מהנדסים צעירים, שזה עתה סיימו את המכללה או האוניברסיטה, אחת הדרכים המרכזיות בקבלת ההחלטה האם לגייס אותם היא הציונים שהם קיבלו בלימודיהם. זהו מדד בעייתי, שהקשר בינו ובין יכולת ניבוי האם אותו בוגר אקדמיה הוא הטאלנט הבא של החברה או לא, הוא די חלש.


במשך שנים, האקסיומה הייתה שלחברות רב לאומיות מתקבלים רק "בוגרי טכניון בעלי ציון של 95 ומעלה". אבל מה לעשות שהמאגר הזה כנראה מוצה עד תום, ולא מפני שכבר אין יותר מצטיינים, אלא מפני שהביקוש לכוח אדם עולה בהרבה על מאגר בוגרי האקדמיה הפוטנציאליים לעבודה בהיי-טק. אלא שהמחסור מתחיל עוד הרבה קודם - כבר בבתי הספר התיכוניים.


באתוסיה משתמשים במילה בינוניות גם בהקשר של סוג אחר של מועמדים לעבודה בהיי-טק - אנשים שלא עבדו בענף לפני כן. כלומר, כאלה שעברו הסבה מקצועית. אם להיות יותר ספציפיים, מדובר על אקדמאים, מורים, יוצאי צבא ואנשי תקשורת, למשל. חברות ההיי-טק מגלות יותר ויותר נכונות לקלוט אותם לעבודה, אחרי הליך הכשרה מזורז, שהולך ונעשה קצר יותר. על פי אתוסיה, המגמה בולטת בעיקר בקרב סטארט-אפים, שאין להם זמן ובעיקר לא משאבים לקלוט מהנדסים בוגרים ומנוסים, אלא צריכים מפתחים או בודקי תוכנה בתוך זמן קצר.


האם זה טוב או רע?


בטווח המידי, זה לא רע בכלל. להיפך - סוף סוף מעסיקים רבים יורדים ממגדלי השן שלהם, מפסיקים להיות בררנים ומוכנים לתת הזדמנות גם לאלה שלא סיימו בציון שקרוב ל-100 אעו שלא התחילו את הקריירה שלהם בהיי-טק. זה עשוי להגדיל במעט את מעגל המועסקים בענף, גם אם זה לא ייתן מענה שלם.


אולם, מהצד השני, אי אפשר להתעלם מההיבטים היותר מדאיגים של התופעה. ההיי-טק הישראלי נשען במידה רבה על החברות הרב לאומיות, שמוכנות להשקיע כאן לא מעט מפני שהן יודעות שיש לנו הון אנושי ייחודי. הן מוכנות לשלם הרבה, על אף שהעלות של מהנדס ישראלי גבוהה מאוד ביחס למדינות רבות אחרות. ברגע שהשוק מתחיל לשדר שהוא מתקשה לגייס את אותם טאלנטים, עלולה להתחיל תופעה של צמצום הפעילות וההשקעות בישראל. כי אותם "בינוניים" קיימים גם במדינות אחרות, למשל בהודו, סין או מזרח אירופה והם מוכנים להסתפק בפחות מרמות השכר הנהוגות בהיי-טק הישראלי. מכאן, עלולה להיווצר סכנה שהענף יאבד את הייחודיות שלו ויהיה עוד שוק שחברות ישקלו להיכנס אליו רק אם לא ימצאו חלופות.


הפתרון לסכנה הזו הוא לא מהיום להיום. המחסור בכוח אדם קיים כבר יותר מעשור ולא ניתן לצמצם אותו ביום אחד. מה גם שהגלגלים למציאת וליישום אותו פתרון אולי החלו לנוע, אבל הם ממש בתחילת הדרך. ואולי אפילו מדובר במעט מדי: הפתרון צריך להיות הרבה יותר תשתיתי, ברמה לאומית, על ידי פעילות של הממשלה, שתציב את החדשנות ואת ההיי-טק בראש סדר העדיפויות הלאומי - לא רק בדיבורים. כחלק מזה, על משרד החינוך לבצע תכניות מקיפות להקניית מיומנויות מדעיות-טכנולוגיות כבר מהגיל הרך, ו-ודאי בתיכון, לרענן את האקדמיה ולפתח עוד מכללות טכנולוגיות. בנוסף, על המדינה להשקיע בתשתיות של כבישים ובתחבורה ציבורית, כדי לעודד חברות לפתוח פעילות בפריפריה ולגלות את המצוינים והמצוינות שיש שם.


אלא שהמדינה שלנו משותקת כבר כמעט שנה, בגלל הפוליטיקה והפוליטיקאים. במקום להשקיע בתחומים אלה, כמו גם בתחומים נדרשים אחרים, הכסף ושאר המשאבים מושקעים במערכת בחירות שהוקדמה, בניסיון לכונן ממשלה יציבה ועקב הכישלון בכך - במערכת בחירות נוספת, שנייה בחמישה חודשים. עקב כך, הסיכוי שמישהו יציל את המצב בטווח הקרוב שואף לאפס. יש לקוות שמיד אחרי מערכת הבחירות תוקם ממשלה יציבה, שתעשה את הדברים הנכונים. ראשי התעשייה יהיו תמיד מוכנים להושיט יד ולסייע לממשלה שתסייע להם.


הפוסט האם ההיי-טק הישראלי מאבד את היתרון היחסי שלו? הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.