נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  מדוע קיימת הדרת מהנדסות מההיי-טק?
24/6/2019 6:58

הטובות להנדסה. צילום אילוסטרציה: BigStockhttps://www.pc.co.il/wp-content/uploads/2019/06/0-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />


ברחבי העולם צוין אתמול (א') יום המהנדסות הבינלאומי, שמאורגן מאז 2014 על ידי האגודה הבריטית למהנדסות (WES), ומ-2017 מתקיים תחת חסות אונסק"ו, ומשכך - הפך לבינלאומי. מטרתו של היום הזה היא לציין את החשיבות של שילוב מהנדסות בתעשייה בכלל ובהיי-טק בפרט, ולעודד יותר ויותר נשים ונערות ללמוד את המקצועות הללו.


אין זה סוד שהפערים בין גברים לנשים בלימודי מדעים והנדסה הם בעיה שקיימת בכל העולם, ויש אינסוף מחקרים, השערות ומסקנות מדוע המצב הוא כזה. חלק מהתשובות נובעות מסקסיזם: למשל, מהנדס מגוגל בשם ג'יימס דמור צוטט לא מכבר כאומר שיש מעט נשים בהיי-טק משום שהמבנה הביולוגי שלהן לא מתאים למקצועות אלה. יש לקוות שעידן ה-MeToo# מביא לירידה במספרן של אמירות מבישות מסוג זו.


אחד מים התירוצים שנוטים לתת בתשובה לשאלה מדוע אין יותר נשים מהנדסות הוא האיזון בין הקריירה לעבודה. נכון שענף ההיי-טק הוא תובעני במיוחד, כולל בהיבט של שעות העבודה, אבל הוא במקרים רבים מאפשר את האיזון הזה, למשל על ידי עבודה מהבית. בנוסף, יותר ויותר חברות רב לאומיות מאפשרות לאבות, ויש כאלה שאפילו מחייבות אותם, לסיים את העבודה לפחות יום אחד בשבוע מוקדם, כדי להיות עם הילדים הקטנים שלהם ולעזור בנטל גידולם. במספר גדל והולך של חברות רב לאומיות, כולל כאלה שפועלות בישראל, יכול הגבר לקחת חופשת לידה לא על חשבון ימי החופש הצבורים שלו וללא קשר אם האישה לקחה חופשת לידה או לא.


אולם, חלק לא מבוטל מהבעיה הוא האמונה הרווחת שהנדסה היא מקצוע רק לגברים. מחקר של אוניברסיטת סטנפורד גילה כי הבעיה מתחילה כבר בשלב הגיוס של מהנדסים שחברות עושות בקמפוסים השונים. על פי המחקר, כבר אז נוצרת אווירה שלפיה המשרות מיועדות לגברים, אין כל מאמץ לפנות לנשים והתוצאה היא הפער המדובר.


אלא שכיום מקובל לחשוב ששורש הבעיה אינו בקמפוסים, כי אם במערכת החינוך המוקדמת יותר. מערכות החינוך בעולם, כולל בישראל, מפנות מעט משאבים ותשומת לב למקצועות ההנדסה. מה גם שנעשו כאן טעויות: בשנים קודמות שילבו את הבנות תלמידות ההנדסה עם הבנים באותה הכיתה, ואז הבינו מהר מאוד שהן לא מסוגלות להתמודד אתם - מה שחיזק את הדימוי העצמי של הבנות שהן "לא מתאימות". הגישה הזאת משתנה ובחלק מהמקומות נפתחות מגמות לבנות בלבד - לא בגלל הדרה דתית, חלילה, אלא כדי לחזק להן את הדימוי העצמי.


מה בישראל?


אצלנו, העדר מספיק המהנדסות לא עומד רק בזכות עצמו. כלומר, בנוסף לסיבות שיש בכל העולם, כאן מדובר בחלק מבעיה רחבה יותר, של מחסור חמור בעוסקים במקצוע ההנדסה באופן כללי, שעומד על 10,000 בשנה, ויש אומרים שאפילו יותר.


עם זאת, גם בארץ מתמודדים עם הסטיגמות אצל החברות והדימוי העצמי של הנשים בהקשר זה, ונתונים אחרונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מגלים שעל אף שאחוז הסטודנטיות למקצועות האקדמיים הרלוונטיים גדול מזה של הסטודנטים, חלקן בתעשייה עדיין קטן יחסית. הסיבה היא שרבות מהן מסיימות את התואר, אבל הולכות לעסוק במקצוע אחר.


גבי מרום, מומחית בתחום הגיוס וההדרכה לעולמות הסייבר, שפרשה לא מכבר משירות בחיל המודיעין. מסכימה עם נתונים אלה. לדבריה, "העולם הטכנולוגי הוא גברי ברובו. רק 32% מכלל העושים בגרות במחשבים הם תלמידות. באקדמיה לומדות יותר מ-50% נשים, מתוכן רק 25% במקצועות טכנולוגיים, ורק 17% לומדות לימודי הנדסאות. רוב הנשים אינן בתחומי הליבה, ההארד קור, של הטכנולוגיה, אלא בשוליים, כגון בעולם הבדיקות. מספרן בכלל עולם ההיי-טק עומד על 35% ובעולם החומרה – רק על 12%".


בכל זאת, ניצנים של שינוי


יש שינוי אחד שכן בולט בהקשר זה בשנים האחרונות: עלייה במודעות לבעיה. אנחנו רואים ניצנים של יוזמות ממשלתיות מכיוון משרדי החינוך והעבודה והרווחה. בנוסף, ידיעות אחרונות מקיים פרויקט שנתי בשם מהנדסות העתיד, שמחבר בין תלמידות תיכון לתעשיית ההיי-טק. אבל זה לא מספיק. לצמצום הפערים בין מהנדסים ומהנדסות בישראל, ולקליטתן של יותר נשים בענף, נדרשת פעולה משולבת של הממשלה, במיוחד דרך מערכת החינוך, ושל התעשייה. זו, מצידה, יכולה לקלוט יותר נשים, בוגרות מדעי המחשב, בכל הדרגים ובכל המקצועות.


לבסוף, כדאי שהממשלה תאמץ את יום המהנדסות הבינלאומי ותציין אותו - מה שייתן לנושא תוקף לאומי ויבליט את חשיבותו.


הפוסט מדוע קיימת הדרת מהנדסות מההיי-טק? הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.