נט2יו - איכות ברשת משנת 2004
  "בעזרת הטכנולוגיה נגדיל את טווח זיכרון השואה לעוד הרבה שנים"
1/5/2019 7:19

אושוויץ. צילום: BigStockhttps://www.pc.co.il/wp-content/uploads/2019/05/AUSH600-300x210.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />


בימים אלה מפותחת אפליקציה המיועדת להנצחת זכרן של קהילות יהודי יוון שחרבו בשואה, על מנת להנגיש לציבור מידע אודותיהן. האפליקציה מיועדת למבקרים במדינה.


באוניברסיטת בר אילן, שעומדת מאחורי היוזמה, ציינו כי בין שאר העדויות שיוצגו באפליקציה, ניתן יהיה להאזין לעדותה של ניצולת השואה עליזה ברוך ז"ל, ששרדה לאחר שעברה ניסויים בבלוק 10 באושוויץ, ואת זו של בן זוגה, עובדיה ברוך ז"ל, ולהיווכח כיצד סיפורם של השניים הפך לסיפור אהבה ולשיר שהולחן באחרונה על ידי אביב גפן.


בין הסיפורים הנוספים שיוצגו באפליקציה החדשה ניתן למצוא את אלה של הכנר מאושוויץ ז'ק סטרומזה, חיים רפאל, ששרד באמצעות נגינה באקורדיון, ג'קו רזון, ששרד כיוון שהיה מתאגרף, ויעקב ג'קי חנדלי, שהיה חבר קרוב של אלי ויזל, אף הוא ניצול אושוויץ, ולימים חתן פרס נובל לספרות.


פיתוח האפליקציה נעשה בשיתוף פעולה עם מיקרופוקוס.


תמצית של חומרים היסטוריים חשובים ועדויותבראש המיזם עומד פרופ' שמואל רפאל, ראש מכון סלטי לחקר הלדינו באוניברסיטת בר אילן. הוא ציין כי המידע יהיה זמין וישלב תמצית של חומרים היסטוריים חשובים ועדויות נוספות שנאספו במהלך 35 שנים האחרונות. "זו המחויבות שלנו", אמר רפאל, בעצמו בן של ניצולי שואה מיוון. "העדים כבר אינם עמנו, אבל את הקולות שלהם אנחנו חייבים להחיות. פשוט אין לנו ברירה, חייבים להגדיל את טווח הזיכרון".


[caption id="attachment_289940" align="alignleft" width="300"]פרופ' שמואל רפאל, ראש המכון לחקר הלדינו באוניברסיטת בר אילן. צילום: יח"צ פרופ' שמואל רפאל, ראש המכון לחקר הלדינו באוניברסיטת בר אילן. צילום: יח"צ[/caption]


לדבריו, "הרעיון לאפליקציה עלה לאחר שבאמצע שנות ה-80 הקלטתי קבוצה גדולה של ניצולי שואה מיוון, 62 עדויות, שבאותה התקופה היוו את המקבץ הגדול ביותר של עדויות שנאספו בישראל מאנשי קהילה מסוימת ממרחב מסוים. העדויות פוענחו והזינו ספר שנקרא בנתיבי שאול - יהודי יוון בשואה פרקי עדות, שראה אור ב-1988".


פרופ' רפאל הוסיף כי "במשך הרבה שנים לא נעשה כל שימוש בחומר המוקלט, שנאסף באמצעים מיושנים על גבי קסטות של פעם. בהמשך עשיתי לזה תהליך של המרה למדיה דיגיטלית, וזו גם הייתה תחנת ביניים שבה נעצר התהליך".


"המחשבה לעשות בזה שימוש עלתה כשבמכון לחקר הלדינו באוניברסיטת בר אילן, במשך חמש השנים האחרונות קידמנו פרויקט של מסעות שהכותרת שלהם הייתה 'בעקבות דוברי הלדינו בשואה'. הפרויקט נערך במטרה לספר את סיפורם של דוברי הלדינו בשואה ובדרך זו התחלנו לעשות בהדרגה שימוש בעדויות שהוקלטו בעבר. פיתחנו, למשל, סיור בבירקנאו או באושוויץ. כיוון שאין כבר עדים שיכולים לבוא ולהעיד איתנו, פיתחנו תחנות בהן קבוצה נעצרת ומקבלת באוזן עדות מקוונת של עד שראיינתי בשנות השמונים במקום מסוים. הצלחנו לדייק ברמה של אגף מסוים, בלוק וחדר ספציפיים שניתן לשמוע עדות מדויקת לאותו מקום. זה היה השלב הראשוני ומשם זה המשיך להתפתח לאפליקציה הנוכחית. הבנו את הפוטנציאל האדיר ביכולת לשלוף דטה מהעדויות המוקלטות ולהעמיד אותן מחדש לרשות הציבור", אמר.


"המטרה היא לייצר הנגשה של החומרים, לתת לאנשים שמבקרים בקהילות יהודיות ביוון להכיר את העבר של הקהילות. האפליקציה מבקשת לייצר הנגשה בין חומרים שהוקלטו בעבר לאמצעים טכנולוגיים מודרניים של היום. יש היום באזז סביב הסטורי של אווה. אנחנו מאמינים שכדי לספר את הסיפור של השואה צריך להתאים את עצמנו לאמצעים מודרניים. היום לכל אחד יש נייד ויכולת להוריד אפליקציה ולקבל מידע ואנו מעדיפים שמי שמבקר ביוון - במקום שיסתובב סתם, תהיה לו אפשרות להיכנס לאפליקציה שפותחה על ידי חוקרים באוניברסיטה ונשענת על ספרי היסטוריה, להגיע גם לעדויות המוקלטות".


"לא מדובר בהאזנה של שלוש שעות, אלא שהצלחנו לבודד את העדויות למקטעים של דקה - דקה וחצי וזה מספיק על מנת להתחבר לאדם שמדבר ומספר את עדות. אנו מאמינים שבעזרת האמצעים הטכנולוגים של היום נוכל להגדיל את טווח זיכרון השואה עוד הרבה שנים קדימה", סיכם פרופ' רפאל.


הפוסט "בעזרת הטכנולוגיה נגדיל את טווח זיכרון השואה לעוד הרבה שנים" הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות







האחריות על התגובות למאמרים השונים חלה על שולחיהן. הנהלת האתר אינה אחראית על תוכנן.
שליחת תגובה
חוקי שליחת תגובות*
תגובות חברי האתר מאושרות אוטומטית
כותרת*
_CM_USER*
_CM_EMAIL*
_CM_URL*
הודעה*
קוד אבטחה*

 הערה: התכנים המוצגים בעמוד זה ...

התכנים המופיעים במדור זה מועברים אוטומטית מבלוגים ואתרי מידע ברשת, כל הזכויות על התכנים: כולל טקסטים, תמונות, סרטים וכל מדיה נוספת, הנם של יוצרי החומר המקורי בלבד. אתר נט2יו אינו טוען לבעלות או לזכויות יוצרים על התכנים, אלא רק מצביע עליהם בצורה נוחה ומרוכזת, וכן מקשר אל האתר המקורי, עם המאמרים המלאים. אם למרות האמור לעיל, נתקלת בחשש להפרת זכויות יוצרים, או שתוכן מסויים באתר אינו לרוחך, אנא דווח לנו באמצעות טופס יצירת הקשר ונורידו בהקדם האפשרי מהאתר.
×

הצהרת נגישות

אתר זה מונגש לאנשים עם מוגבלויות על פי Web Content Accessibility Guidelines 2 ברמה AA.
האתר נמצא תמידית בתהליכי הנגשה: אנו עושים כל שביכולתנו שהאתר יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות.
אם בכל זאת נתקלתם בבעיית נגישות אנא שלחו לנו הערתכם במייל (אל תשכחו בבקשה לציין את כתובת האתר).

אודות ההנגשה באתר:

  • אמצעי הניווט וההתמצאות באתר פשוטים ונוחים לשימוש.
  • תכני האתר כתובים בשפה פשוטה וברורה ומאורגנים היטב באמצעות כותרות ורשימות.
  • מבנה קבוע ואחיד לנושאים, תתי הנושאים והדפים באתר.
  • האתר מותאם לצפייה בסוגי הדפדפנים השונים (כמו כרום, פיירפוקס ואופרה)
  • האתר מותאם לסביבות עבודה ברזולוציות שונות.
  • לאובייקטים הגרפיים באתר יש חלופה טקסטואלית (alt).
  • האתר מאפשר שינוי גודל הגופן על ידי שימוש במקש CTRL וגלגלת העכבר וכן בלחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה הנגללת בצד האתר ונפתחת בלחיצה על הסמלון של כסא הגלגלים.
  • הקישורים באתר ברורים ומכילים הסבר להיכן הם מקשרים.
    לחיצה על הכפתור המתאים בערכת ההנגשה שבצד האתר, מסמנת את כל קישורי האתר בקו תחתון.
  • אנימציות ותכנים מהבהבים: הכפתור המתאים לכך בערכת ההנגשה שבצד האתר , מאפשר להסתיר בלחיצה אחת את כל התכנים באתר הכוללים היבהובים או תכנים המכילים תנועה מהירה (אנימציות, טקסט נע).
  • למתקשי ראיה: מתקשי הראיה שבנינו יכולים להעזר בשני כפתורים הנמצאים בערכת ההנגשה בצדו הימני של האתר, האחד מסב את האתר כולו לגוונים של שחור ולבן, השני מעביר את האתר כולו למצב של ניגודיות גבוהה.